SOS telefon za žene: Da li nas čujete, 8. je mart, a mi i dalje VRIŠTIMO! (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.03.2021 - 13:52

Danas se borimo za sve žene i devojčice, za naša osnovna ljudska prava – pravo da slobodno i bez straha hodamo ulicom Vranja, poručeno je na današnjem skupu devojaka i žena.

Žene su jednako bitne svakog dana, a ne samo 8. marta FOTO: D. Ristić/OK Radio Žene su jednako bitne svakog dana, a ne samo 8. marta FOTO: D. Ristić/OK Radio
Aktivistkinje SOS telefona  Vranje i SOS Kutka za devojke Vranje, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovale su akciju na gradskom šetalištu u Vranju, na kojoj su zatražile odgovornost za svaki ženski život, oduzet u porodičnom i partnerskom nasilju.
 
One su podsetile da je pre samo 18 dana u Vranju ubijena 27-godišnja devojka od strane muškarca koji je već bio osuđivan za ubistvo jedne i pokušaj ubistva druge žene.
 
- Naše pitanje državi i njenim institucijama je „Ko je odgovoran za ovako brutalno ubistvo u centru grada?“ – istakla je Suzana Antić Ristić iz organizacije SOS telefon Vranje.
 
Iako su planirale da za Dan žena govore o radnom i drugim pravima žena koja su im ugrožena, ubistvo devojke i obelodanjivanje slučaja seksualnog zlostavljanja polaznica glumačke škole prinudilo ih je da govore o najosnovnijem pravu, pravu na život, kazala je ona.
 
- Danas moramo da kažemo da je najvažnije da bezbedno živimo i da svaka devojka i žena mora da čuje da ovi događaji ne smeju da ih zaplaše, već ohrabre.
 
Mi im verujemo i pozivamo sve institucije, sudove, tužilaštva, policiju, centre za socijalni rad da počnu da slušaju žene kada prijavljuju rodno zasnovano nasilje i da ih razumeju – poručila je Antić Ristić i dodala da je mreža organizacija za zaštitu žena dostavila zaštitniku građana zahtev da ispita sva postupanja nadležnih u slučaju ubistva devojke u Vranju.
 
Gordana Stojanović, sekretar udruženja obolelih od multiple skleroze činjskog okruga je istakla da 90 odsto članova čine žene, čiji je život veoma težak, pogotovo u uslovima pandemije virusa korona.
 
- Veoma je teško zakazati preglede i kontrole jer je veliki broj zdravstvenih institucija pretvoreno u kovid bolnice i ambulante što našim članicama znatno otežava lečenje.
 
Drugi naš veliki problem je što obolele žene često ostaju bez partnera, te ostaju same i neophodna im je pomoć u kućikazala je Stojanović i zahvalila se organizaciji SOS telefon Vranje koja im je omogućila besplatne preventivne preglede grlića materice i ultrazvuka dojke.
 
Emilija Anđelković iz SOS Kutka za devojke Vranje je istakla da su, na današnji dan, žene ustale i počele da se bore za svoja radna prava.
 
- Danas, u 21. veku, u Srbiji, u Vranju, žene i devojke se bore za pravo da ne budu ubijene i da se slobodno kreću ulicama svog grada.
 
Želimo da pošaljemo poruku čitavom svetu da smo mi jednako bitne svakog dana, a ne samo 8. marta.
 
Danas su mnoge devojke i žene dobile poklone, ali se nasilje nad njima dešava svakodnevno i cveće za Dan žena ne mogu ublažiti patnju, bol, strah, život u tišinu i samoću žrtve – poručila je ona.
 
Učesnice akcije su zajednički poručile svim devojčicama, devojkama i ženama koje trpe bilo kakav vid nasilja da nisu same i da uvek mogu da računaju na pomoć organizacija SOS telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje
 

Foto Galerija

Da li nas čujete, jednako smo bitne svaki dan

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: