Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji u procesu OPORAVKA

Lokalne vesti - Četvrtak 07.11.2019 - 12:36

Vranje - Finansijsko stanje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju je znatno bolje nego proteklih godina, a kapaciteti su znatno više popunjeni nego ranije, kaže direktorka ove ustanove, dr Slađana Stošić.

Dr Slađana Stošić FOTO: D. Ristić/OK Radio Dr Slađana Stošić FOTO: D. Ristić/OK Radio
Proces oporavka ove zdravstvene ustanove počeo je njenim izborom za direktora Specijalne bolnice, juna prošle godine, kada su finansijski pokazatelji bili znatno lošiji, ukazala je dr Stošić na konferenciji za novinare.
 
Popunjenost kapaciteta od januara ove godine nije pala ispod 80 odsto, a u letnjim mesecima je iznosila i svih 100 odsto, rekla je dr Slađana Stošić.
 
Broj beo-dana (jednog bolesničkog dana) je u poslednje vreme znatno povećan, navodi direktorka.
 
- Tokom 2014. godine, taj broj je iznosio oko 24.000, u 2017.godini – oko 20.000, kada sam došla, 2018. došlo je do povećanja na 28.000, a do kraja ove godine očekujemo da će biti oko 30.000 – rekla je dr Stošić.
 
Od početka ove godine, dodaje ona, u svakom trenutku je popunjen minimum od 30 ležajeva koje direktno finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).
 
Specijalna bolnica za rehabilitaciju je u proteklom periodu investirala oko pet miliona dinara, većinom sopstvenih sredstava u opremu i infrastrukturu, dodaje direktorka.
 
Od tih para nabavljen je nov izmenjivač toplote, lift-stolica za nepokretne i polupokretne pacijente, renovirana habart kada za podvodnu masažu, a renovirano je i desetak kupatila u sobama i poboljšan dovod vode u kadama.
Usled velike potražnje, nedavno je ustanova aplicirala za sredstva za adaptiranje 10 apartmana u zgradi nekadašnjeg restorana „Kičer“ u iznosu od četiri miliona dinara, što je Ministarstvo turizma odobrilo. To će bolnici mnogo značiti u proširenju skromnih kapaciteta i u finansijskom smislu, kaže dr Slađana Stošić.
 
- Poznato je da je Vranjaska banja bila omiljeno lečilište kralja Petra, ali je ovde boravila i kraljica Draga, pa je ustanovljena i kada sa njenim imenom.
 
To je, mogu slobodno da kažem, početak velnesa u našoj banji, jer je kada napravljena sa podvodnom masažom i bisernim kupkama, pa bi je preporučila svim damama – istakla je direktorka.
 
Pre godinu dana bolnica je od stručne komisije dobila odobrenje za proširenje pacijenata, tako da se sada, pored reumatoloških, u ovoj ustanovi sada leče i neurološki pacijenti.
 
Da je ustanova na dobrom putu, pokazuju i rezultati upitnika o zadovoljstvu pacijenata u kojima dominiraju odlične ocene, navodi dr Stošić.
 
Na pitanje o predstojećoj privatizaciji Vranjske banje, direktorka nije mogla da da nikakve konkretnije podatke, navodeći samo da je privatizacija izvesna i da će zavisiti od izmena u Zakonu o privatizaciji.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
AcaVr
07.11.2019. , 13:35
Bravo za odlične rezultate! Trebaju SVI direktori da se ugledaju na dr Slađanu Stošić!