Šta kaže Vučić na novi model: Razmena 17 srpskih sela na Kosmetu za Preševo, Bujanovac i Medveđu

Lokalne vesti - Subota 23.05.2020 - 11:38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova i Metohije, dodajući da nazire šta bi moglo da bude i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti "ne".

Nazire kakva bi mogla da bude ponuda za rešenje FOTO: G. Mitić/OK Radio Nazire kakva bi mogla da bude ponuda za rešenje FOTO: G. Mitić/OK Radio
Upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmena teritorija, tačnije 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Meveđu i Bujanovac, rekao je da ponudu takve vrste nije dobio.
 
Kaže i da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rešenje, "osim razne priče koje se prodaju novinama" ali, kaže, nije dobio odgovor.
 
- Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude a, ako to bude onda, će odgovor biti ne - naglasio je on.
 
Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara, jer su besmislene, poput Tačijeve.
 
- Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem. 
 
Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba
 
Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu
 
Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most - objasnio je on, rekavši da ne misli da je to rešenje.
 
Nema promene granica
 
Kazao je da "onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rešenja, a čije se navodno kompromisno rešenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije", poručio je da to "okače „mačku o rep"“.
 
- Jel suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorijalno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi
 
Vi ste protivpravno prostupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite - poručo je Vučić.
 
Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmeni sela nije čuo, i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela.
 
- Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam predsednik Srbije... 
 
Nisam video takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao - dodao je on.
 
Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovek, i da ne voli da bilo kome pretimo, čak ni da odgovaramo na pretnje.
 
- Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pre 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo želeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999., 2000., 2006., 2008., 2010... 
 
Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. 
 
Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih - zaključio je on.
OK Radio, Blic

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
bugarin
24.05.2020. , 09:53
Nas bugare hitno vratiti majci bugarskoj 1 vek nas gnjavi vasa udba opstali smo do nis je nase