Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija Francoise Jacob boravila u Vranju

Lokalne vesti - Petak 07.04.2023 - 10:04

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović, priredili su prijem za stalnu koordinatorku sistema Ujedinjenih nacija Francoise Jacob i šefa predstavništva UNHCR za Srbiju Soufiane Adjali-a sa saradnicima.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
Gradonačelnik dr Slobodan Milenković poželeo je gostima srdačnu dobrodošlicu  i predstavio  realizovane projekte sa UN u različitim oblastima na teritoriji Grada Vranja, kao i planirane aktivnosti u narednom periodu. ,,Saradnja sa Ujedinjenim nacijama je izuzetna i zahvaljujući tome sprovedeni su brojni projekti koji su za rezultat imali izgradnju infrastrukture, izradu planske i tehničke dokumentacije, Strategije razvoja od  2006 do 2010. godine, kontinuirano unapređenje rada lokalne administracije i pružanje pomoći ugroženim kategorijama stanovništva. 
Posebno sam ponosan na članstvo Grada Vranja u UNESCO mreži kreativnih gradova  u oblasti muzike od 2019. godine. Takođe, realizovano je preko 80 različitih projekata  koje je sprovodio UNOPS , a neki od najznačajnih su: izgradnja i opremanje Hirurškog bloka, rekonstrukcija bolnice, izgradnja infrastrukture u Slobodnoj zoni, izrada Geografskog informacionog sistema, planova detaljne regulacije, tehničke dokumentacije, izgradnja obilaznice, infrastrukture u seoskim područjima”, rekao je gradonačelnik. 
 
Takođe, dodao je da preko UNHCR-a, Grad Vranje uz podršku partnera brine o 74 lica, koja se nalaze u Kolektivnom centru za azil  Vranje, da  deca izbeglih pohađaju škole, kao i da lokalna samouprava čini sve da omogući njihovu inkluziju.  ,,Planom razvoja Grada Vranja od  2021. do 2030. godine definisani su strateški pravci razvoja, koji u prvi plan stavljaju bolje uslove za život i rad u lokalnoj zajednici u jednom bezbednom i tolerantnom okruženju, koje pre svega afirmiše različitosti i miroljubivu koegzistenciju, imajući u vidu da je Vranje centar Pčinjskog upravnog okruga“, naglasio je gradonačelnik. 
 
Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija Francoise Jacob izrazila je zadovoljstvo zbog boravka u Vranju i interesovala se za položaj izbeglih lica,  naglašavajući da  Srbija može da bude model za druge zemlje prema načinu brige i njihovom zbrinjavaju. ,,Veoma je važno da razgovaramo o položaju izbeglih lica, poboljšavanju uslova njihovog života, ali  i mogućnostima da  oni ostanu u Srbiji“, istakla je koordinatorka. 
 
Takođe, ona je  bila veoma zainteresovana za projekte koji se realizuju u različitim oblastima u cilju pospešivanja ekonomskog razvoja Pčinjskog okruga i izrazila spremnost za pruženje podrške i pomoći.
 
Sastanku su prisustvovali gradska većnica Danijela Milosavljević i predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Vranja. Nakon održanog sastanka stalna koordinatorka Francoise Jacob sa saradnicima posetila je Centar za azil Vranje.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: