Stalna radna grupa za bezbednost novinara: Slučaj OK Radija primer dobre sudske prakse (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 21.02.2024 - 10:41

Sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara održan je u Vranju sa tužiocima iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, kao i predstavnicima PU Vranje.

Foto: G.Mitić/OK Radio Foto: G.Mitić/OK Radio

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić istakao je primer OK Radija iz Vranja, kao primer pozitivne sudske prakse i istakao da je važno da se ovakvi sastanci održavaju i van Beograda, sa lokalnim novinarima.  

U slučaju OK Radija, vlasnik kockarnica iz Vranja Dejan Nikolić Kantar osuđen je za nasilno ponašanje prema OK Radiju i ugrožavanje bezbednosti vlasnice radija Olivere Vladković i finansijske direktorke Svetlane Ivanov.

Osuđen je i Stefan Ilić, direktor firme koja je zazidala deo redakcije radija, na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 400.000 dinara, a preduzeće treba da plati pet miliona dinara.


Gradska uprava Vranja, ni nakon skoro dve godine nije srušila ovaj nelegalni objekat, iako za to postoji rešenje.

Na sastanku je predstavljen mesečni medijski monitoring za januar Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), razmatrani su dosadašnji slučajevi napada na novinare i mehanizmi zaštite medijskih radnika.


Novinari su u otvorenom razgovoru sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara podelili sa kakvim pritiscima, uvredama, pretnjama i napadima se suočavaju na lokalu.

Advokatica Kruna Savović navela je da je osim prevencije bitno i stvaranje podsticajnog okruženja za novinare.

Savović, koja je autorka medijskog monitorniga, predstavila je najvažnije nalaze iz izveštaja koji se tiču slobode govora, SLAPP tužbi, izrade i implementacije novih propisa u medijskoj i povezanim sferama.

Glavna javna tužiteljka u Višem javnom tužilaštvu u Vranju Danijela Trajković navela je da su sa novinarima u sličnoj poziciji i da treba da “štitimo jedni druge”.


Takođe, na sastanku je rečeno i da zakon ne prepoznaje pretnje koje nisu direktne.

Matić je naveo da su izmene krivičnog zakonika u oblasti zaštite novinara odbačene na javnoj raspravi i da se sa zagovaranjem izmena mora krenuti intenzivnije.


Podaci Državnog javnog tužilaštva, koje je prenela Stalna radna grupa za bezbednost novinara, govore da je u januaru ove godine bilo 11 prijavljenih slučajeva ugrožavanja sigurnosti medijskih radnika.


 

Foto Galerija

izveštaj Monitoringa medijske scene u Srbiji za januar

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: