STAMENKOVIĆ: U toku konzervacija materijala ZA POSTAVKE MUZEJA

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.09.2019 - 10:41

U Narodnom muzeju u Vranju u toku je realizacija projekta koji se odnose na zgradu Selamluka i Muzej kuće Bore Stankovića i to sredstvima koje je odobrilo Ministarstvo kulture.

Zgrada Nraodnog muzeja. Foto: S.Tasić/OK Radio Zgrada Nraodnog muzeja. Foto: S.Tasić/OK Radio

Za Muzej kuću je odobreno oko 700.000 dinara i sredstva bi trebalo da budu utrošena za uređenje stalne postavke, dok se drugi projekat, kako pojašnjava Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja, odnosi na izradu nove stalne postavke u zgradi Selamluka.

- Vrednost projekta koji se odnosi na zgradu Selamluka je 1,1 milion dinara. Ta sredstva bi trebalo da budu utroišena na izradu nove stalne postavke u zgradi Selamluka.

Trenutno u muzeju zahvaljujući tim sredstvima radimo stvari koje su nam najhitnije. U toku je konzervacija materija koji će biti izložen, jer u zgradi Selamluka će biti etnološka postavka,  a u zgradi Haremluka arheološka i istorijska postavka.

U Muzej kući Bore Stankovića trebalo bi da bude u jednoj sobi zamenjena stara postavka, prvenstveno mobilijar
- navodi Stamenković.

Narodni muzej u Vranju nalazi se u Pašinom konaku, koji čine dve zgrade podignute od strane Rauf - beg Džinolija 1765. godine.

To su zgrade Selamluka, odnosno konačište za muške članove pašine porodice, u koju je smešten muzej i zgradaHaremluka, gde su boravile pašine žene.

Konak  je otkupio vladika Pajsije i poklonio ga Vranju. Od 1881. u zgradi konaka bila je smeštena gimnazija, a nakon toga i zgrada opštine, da bi 1960.  godine, u istoj bio osnovan Narodni muzej.

Selamluk i Haremluk su po unutrašnjem sklopu, skoro identične građevine, građene u tursko-balkanskom stilu.

Obe se sastoje iz prizemlja i sprata koji su povezani strmim stepenicama. Oko centralnog hola nepravilnog oblika raspoređene su sobe. Sobe su opet, međusobno povezane tzv. odžaklijama koje su služile za grejanje.

Na pročelju zgrade Haremluka na spratu primetna je polukružno završena prostorija. To je divanhana koja i danas postoji a služila je za odmor.

Svaka soba ima tavanice izrađene u tehnici drvorezbarstva, od kojih je najreprezentativnija ona u zgradi Haremluka. Građevine su povezane dvorištem.

Prema zvaničnim podacima, Pašin konak je najstarija kuća za stanovanje u Srbiji jer ima 254 godine.

Poslednjih nekoliko godina, realizovano je nekoliko projekata koji su bili usmereni na očuvanje same zgrade, ali i na druge segmente.


Jedna od najvidiljivijih i najznačajnijih promena bila je rekonstrukcija krovnog pokrivača i saniranje krovne konstrukcije, koja je bila u veoma lošem stanju.

To je u izvesnoj meri promenilo izgled zgrade, s obzirom da je stavljena nova ćeremida. Ona je prilagođena standardima zaštite, ali je i starinskog izgleda. Na prvi pogled izgleda kao da je stara, što se tiče oblika i boje, a ustvari  je potpuno nova.

Pre sedm godina ispred Pašinog konaka postavljen je i somenik Staniši Stošiću, pevaču izvorne vranjske muzike, tako da ovaj deo Vranja predstavlja svojevrsno vraćanje u prošlost  svima koji ovde dođu i žale za nekim starim vremenima.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: