Stanković: Albanci prvo na birališta, potom sledi POPIS

Lokalne vesti - Utorak 04.02.2020 - 11:50

Zajednički nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković.

Zoran Stanković FOTO: S. Tasić/OK Radio Zoran Stanković FOTO: S. Tasić/OK Radio
Time potvrđuju da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakon i usvojene konvencije o nacionanim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja
 
Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima, rekao je Stanković u intervjuu "Večernjim novostima".
 
On ističe da su premijer Albanije Edi Rama i bivši i sadašnji predsednici Albanije, Bujar Nišani i Iljir Meta, prilikom posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi jasno izrekli da su Albanci građani Srbije i da sve probleme i potrebe treba da rešavaju u organima i institucijama svoje zemlje.
 
Iako se pojedini albanski politički lideri ne odriču sna o pripajanju, kako kažu, „Preševske doline Kosovu“, Preševo, Bujanovac i Medveđa su bili, jesu i biće sastavni deo Republike Srbije, sviđalo se to nekom ili ne, naglašava Stanković. 
 
Takve težnje pojedinaca su dnevnopolitičko skupljanje jeftinih poena i demagogija, a ovakvo delovanje nikada i nigde nije dalo pozitivne rezultate, dodaje on.
 
- Takozvana politička „elita“ iz Prištine nikada nije imala neki značajan uticaj na donošenje odluka albaskih lidera iz ovih opština
 
Oni sada uviđaju da je najrazumniji način rešavanja svih pitanja u okvirima institucija svoje zemlje
 
Podrška za izlazak na izbore ima težinu, jer dolazi od zemlje matice, što niko nikome ne može da ospori - ocenjuje Stanković.
 
Bojkotom prethodnog popisa stanovništva, Albanci sa juga Srbije su sebi naneli štetu, ukazuje predsednik Koordinacionog tela.
 
- Verujem da će učestovati na popisu sledeće godine, jer nakon uvida u brojnost nacionalne manjine, država projektuje sredstva iz budžeta
 
Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu - dodaje Zoran Stanković.
 
Prema njegovim rečima, preko Koordionacionog tela je za poslednjih 19 godina, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine dodatno uloženo više od 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: