Stežite zube, poskupelo umiranje

Lokalne vesti - Sreda 16.05.2012 - 11:40

U ovoj i ovakvoj Srbiji, i Vranju kao njenom izduvnom delu, više nije jednostavno ni umreti. A i skuplje je za sedam odsto.

Šapranačko groblje Šapranačko groblje
U Vranju je, prema važećim zakonima, nemoguće kupiti grobno mesto u trajno vlasništvo, pa živi za svoje pokojnike plaćaju godišnji zakup groba. 
 
Iako ovaj zakup nije skup kao iznajmljivanje stana za žive, nije ni jeftin. Tako zakup dva grobna mesta na Bunuševačkom groblju, ali i novom delu Šapranačkog groblja, koja se nalaze pod upravom države, za period od deset godina košta 15.600 dinara. 
 
Prevedeno, grobno mesto u Vranju staje, u režiji države, oko 7.800 za deset godina, ili oko 780 dinara godišnje. 
 
Prema rečima nadležnih u Pogrebnoj službi vranjskog „Komrada“ odluka o poslednjem  poskupljenju od sedam odsto doneta je prošle godine u Skupštini grada. Kad rastu takse za mrtve, što ne bi i za žive? 
 
U starom, crkvenom delu Šapranačkog groblja, koje se nalazi pod kontrolom Vranjske eparhije, zakup za jedno grobno mesto iznosi 700 dinara godišnje. 
 
Prema rečima starešine crkve Branka Đorđevića mesta za sahranjivanje na groblju koje je u posedu crkve više nema, osim na parcelama koje su ranije zakupljene. 
 
- Crkva je u obavezi da na ime zakupnine održava prostor van grobnih mesta, ne i sam grob  – precizira Đorđević. 
 
Kad nečeg nema, to je i skupo, tako da crno tržište grobnih mesta stalno raste. Cena jednog grobnog mesta sada se kreće od dve do tri hiljade evra, i to za pravo da se plaća godišnja zakupnina. 
 
Prema podacima „Komrada“ koji je skupštinskom odlukom zadužen za prevoz pokojnika i sahranjivanje u Vranju se godišnje u proseku obavi preko 400 sahrana. 
 
Dragan Markić iz Pogrebne službe preduzeća objašnjava da samo sahranjivanje pokojnika  košta oko 8.000 dinara. 
 
Održavanje staza i uklanjanje smeća na Bunuševačkom i novom delu Šapranačkog groblja je prema Markićevim rečima obaveza komunalaca.
 
I sve se, naravno, plaća!  
OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: