Stigle nove cene goriva: Jedan naftni derivat pojeftinio za dva dinara

Lokalne vesti - Petak 01.03.2024 - 10:19

Litar evrodizela će na pumpama koštati maksimalno 204 dinara, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 185 dinara za litar.

Foto: OK Radio, M.Spirić Foto: OK Radio, M.Spirić
To znači da je dizel pojeftinio za dva dinara, dok je benzin ostao isti u odnosu na prethodnu nedelju.
 
Podsetimo, poljoprivrednici u Srbiji u ovoj godini mogu da zatraže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo, jer je 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji uređuje tu oblast.
 
Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.
 
Ministarstvo je objavilo uputstvo za podnošenje zahteva za povrat akcize.
 
Doneta važna odluka
 
Na prošlogodišnjem COP28 doneta je i važna odluka o fosilnim gorivima. Naime, to je bio prvi put u tri decenije COP klimatskih samita da se nacije slažu oko udaljavanja od nafte, gasa i uglja –proizvoda koji trenutno čine oko 80% globalne energije.
 
Sporazum posebno poziva na "prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način... kako bi se postigla 'neto nula do 2050. godine' u skladu sa naukom“.
 
Dokument prepoznaje "potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova u skladu sa putevima od 1,5C" i poziva nacije da na to obrate na pažnju.
 
Prema podacima sa današnjih berzi, cena sirove nafte je porasla na 78,373 dolara, a cena nafte Brent na 82,092 dolara.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: