Štimac snima MRAK u okolini Vranja: Film o KOSOVSKOJ DRAMI

Lokalne vesti - Petak 19.04.2019 - 13:01

Krajem maja u okolini Vranja počinje snimanje psihološkog trilera “Mrak” (Darkling) scenariste i reditelja Dušana Milića, objavio je dnevnik Blic.

Legenda jugoslovenskog filma Slavko Štimac u ulozi dede FOTO: YouTube printscreen Legenda jugoslovenskog filma Slavko Štimac u ulozi dede FOTO: YouTube printscreen
U najavi nije precizirana tačna lokacija na kojoj će film biti sniman ali se zna da će glavnu ulogu tumačiti legenda jugoslovenskog filma, Slavko Štimac.
 
Kako navodi Blic, film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja.
 
Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon “martovskog pogroma” i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom i dedom iščekujući i dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ.
 
Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne.
 
Nakon filmova “Guča”, “Jagoda u supermarketu”, “Travelator” kao i serija “Folk” i “Sumnjva lica”, scenarista i reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom “Mrak” koji se bavi  metaforom straha, ali skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu.
 
U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio).
 
Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.
 
“Mrak” je korpodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond “Fondo Audiovisio FVG”, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope i Nacionalna Danska televizija DRTV.
 
Producent filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production i Film Delux International.
OK Radio, Blic

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: