Stipendije za Rome

Lokalne vesti - Sreda 14.05.2014 - 12:49

U Skupštini grada Vranja u sredu su predstavljeni rezultati Programa stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Cilj je da se utiče na problem manjka profesionalaca romske nacionalnosti u oblasti medicine

 Projekat u okviru Romskog programa javnog zdravlja realizuju Romski obrazovni fond iz Budimpešte, u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo Srbije i Mađarske.

 Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravljа u proteklе četiri  godina podržao je studente romske nacionalnosti,  koji se obrazuju u oblastima medicine, stomatologije i farmacije na univerzitetskom nivou, na nivou visokih škola strukovnih studija i srednjih stručnih škola.

Milica Milić iz Medija centra Beograd kazala je da se stipendijski program ne sastoji samo iz finansijske pomoći studentima i učenicima koji žele da se obrazuju u oblasti medicinskih nauka,  nego sadrži i širu podršku mentora na fakultetima koji rade sa studentima .

- Osim mentorske imali smo i tutorsku komponentu koja je završena prošle godine.

To su bili profesori koji su pomagali učenicima da uspešno polože prijemni ispit na fakultetima medicinskih profila.

Imali smo i komponentu javnog zastupanja koja je organizovala treninge obuke za romske studente i učenike u oblasti javnog zagovaranja – kaže Milićeva.

Jelica Nikolić, koordinator programa napomenula je da je u prethodne četiri godine dodeljeno 238 stipendija za studente i srednjoškolce koji se obrazuju u oblasti medicine.

Pravo na konkurisanje imaju aplikanti koji samo obnavljaju stipendije jer su bili korisnici i prošle 2013. - 2014. akademske godine.

- Naši korisnici imaju mogućnost da dobiju i dodatna sredstva za pohađanje kurseva stranih jezika ili nešto drugo što je sfera njihovog interesovanja – kaže Nikolićeva.

Među stipendistima romske nacionalnosti su brat i sestra Martin i Martina Ismanović iz Vranja. Martin studira farmaciju, a Martina opštu medicine na univerzitetu u Nišu.

Iznos stipendije za studente  koji se obrazuju u oblasti medicine je 3.385. evra na godišnjem nivou, a za srednjoškolce je 1.290 evra.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: