Stižu pozivi: Novi krug OBUKE REZERVISTA

Lokalne vesti - Petak 20.09.2019 - 11:45

U narednom periodu predstoji novi krug obuke rezervnog sastava Vojske Srbije, a neki žitelji Vranja i okolnih mesta već su dobili pozive i obavili lekarske preglede.

Rezervisti prolaze po dva kruga obuke FOTO: D. Ristić/OK Radio Rezervisti prolaze po dva kruga obuke FOTO: D. Ristić/OK Radio
Obuka je predviđena za obveznike koji nisu služili vojni rok ili su ga služili u civilnom sastavu.
 
Kako pišu Bujanovačke, među pozvanima ima i Bujanovčana i drugih mesta sa juga Srbije.
 
Pozvani su lekarske preglede su obavili u Vojnoj bolnici u Nišu, a obuku će proći u nekoj od leskovačkih kasarni.
 
OK Radio je već pisao da se radi o novini koja je uvedena prošle godine i koja predviđa da i lica koja nisu služila vojni rok moraju da prođu vojničku obuku.
 
Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, sva lica koja su napunila 30 godina života se prevode u rezervni sastav, bez obzira da li su služila vojni rok ili nisu.
 
Prve grupe obveznika su već prošla dva kruga obuke, osnovnu i specijalističku, a to očekuje i sve druge.
 
Prvi krug obuhvata osnovnu vojničku obuku, dok se drugi sastoji od specijalističkog dela i svaki traje po petnaestak dana.
 
Ministarstvo odbrane je proletos objavilo da će do kraja godine biti obavljena obuka za još dve do tri grupe vojnih obveznika
 
Ova zakonska odredba o novom načinu popunjavanju rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka uvedeno na dobrovoljnoj bazi.  
 
Vojna obaveza, načelno, važi za lica do 65 godina starosti, ali su starije generacije prolazile kroz obavezni vojni rok, tako da ova nova zakonska obeveza kači uglavnom sadašnje tridesetogodišnjake
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: