Lokalne vesti - Ponedeljak 18.09.2023 - 11:49
Raste broj ljudi koji se žale na stomačni virus. Stomačni virus u ovo doba pravi velike probleme, pogotovo kod dece, ali i hroničnih bolesnika, mišljenja je dr Slađan Stanisavljević, iz službe Hitne pomoći, u Vranju.
Foto: OK Radio, M.Spirić
Sa pojavom lepog vremena i sunca sve češće izlazimo u prirodu, a to za sobom nosi rizik od unosa neopranog voća, neispravne hrane ili prljavih ruku. Sve su ovo mogući uzročnici stomačnih tegoba.
Preventivne mere su jačanje imuniteta, unošenje dovoljno vitamina i minerala, sprovođenje higijenskih mera, češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo.
"U poslednje vreme najveći broj pacijenata se javlja sa stomačnim virusom. Najčešći simptomi su mučnina, malaksalost, povraćanje, dijareja, bolovi u abdomenu i mišićima.
Tegobe zavisno od uzročnika obično traju od nekoliko do sedam dana, a u nekim slučajevima i do dve nedelje.
Čim primetite ove simptome treba da se javite lekaru.
Da bismo se zaštitili od infekcije, preporuka je da hranu uzimamo na proverenim mestima, da je ona sveža i termički obrađena, da peremo ruke pre dodirivanja hrane i pre jela, kako bismo u što većoj meri smanjili mogućnost zaražavanja.
Prenosi se i sa čoveka na čoveka, zato treba izbegavati korišćenje istog pribora za jelo i piće.
Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija, pa mnogi greškom i "za svaki slučaj" na svoju ruku uzmu antibiotike.
Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući norma.
Kod pacijenata sa blažim simptomima dovoljna je nadoknada tečnosti i solo ishranom, higijensko - dijetski režim ishrane.
U težim slučajevima je davanje infuzije brz i efikasan način nadoknade izgubljene tečnosti, pogotovo kod onih sa učestalim dijarejama, gađenjem i povraćanjem.
"U tom periodu treba jesti, ali ne masnu, prženu hranu, slatkiše, mleko i mlečne proizvode. Sve ostalo možemo da uzimamo u manjim količinama i da to budu česti obroci, obično supa, pirinač, malo barenog mesa.
Voće ne bi trebalo da se jede, možda malo banane ili pečene jabuke" - objasnio je dr Slađan Stanisavljević.
M. Spirić
.
OK Radio
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti