Strogo partijska departizacija

Lokalne vesti - Četvrtak 17.10.2013 - 13:26

Konkursi za direktore javnih preduzeća u Vranju ušli su u višu, cirkusku fazu.

Ilustracija Ilustracija

Iako su raspisani još početkom juna, čitava stvar je tako dugo prolongirana i mešena da je osnovna namera zakonodavca - departizacija javnih preduzeća - potpuno izgubljena u procesu svog stvarnosnog ovaploćenja.

Lepo je zamišljeno, i direktno rečeno - ne možeš, bato, da budeš i funkcioner stranke i direktor preduzeća odgovornog za neki segment života građana. To je skoro pa sukob interesa.

E, sad je izmišljena ta departizacija, koja u Vranju, naravno, ima svoje posebne, često pa komične elemente. A sve se najbolje videlo kada su kandidati za  direktore morali da donesu potvrde da su  svoje partijske funkcije stavili u stanje mirovanja dok su direktori.

Znači, iznenada postaju građani, skidaju stranačku uniformu i počinju da rade za nas, a ne za njih. I za to imaju pismenu potvrdu stranke!

Tako, recimo, SPS ne izdaje potvrdu, nego obaveštava same kandidate da im je funkcija stavljena u mirovanje. Sve lepo zavedeno, pečat je tu, čitak potpis Branimira Stojančića, sve po (S)P.S.-u.

Svojom zanimljivošču ipak se izdvaja slučaj Dejana Manića iz Jedinstvene Srbije, bivšeg, sadašnjeg i budućeg direktora Skijallišta „Besna Kobila“.

Sudeći po pečatu Gradski odbor JS-a, čiji je Manić potpredsednik, obaveštava Komisiju za izbor direktora da je „gosp  Dejanu Maniću stavljena u mirovanje politička funkcija u partiji“.

Zanimljivo, pečat je potpisan čitkim inicijalima M.D., koji neodoljivo odsećaju na inicijale samo Dejana Manića. On je lično sebi lično potpisao departizaciju,s am sebe stranački zamrznuo?

- Ma ni slučajno. To je došlo iz centrale, iz Jagodine. Uostalom, zakon je neprecizan, i ne kaže se koju funkciju treba zamrznuti, jer ja imam i ozbiljnije funkcije u stranci od lokalnih - kaže Manić.

On opominje i na ostale nedrečenosti, jer se recimo ovde ne zna, jer nije zakonom predviđeno, ko kontroliše departizaciju, niti na koji način bi to mogao da radi.

- To je izmišljeno da se zadovolji narod. Kako postati direktor bez političke težine? Ili, zar se i predsednik Nikolić ne bavi politikom? Ta departizacija oko direktora javnih preduzeća nema mnogo svrhe i neprimenjiva je u praksi - kaže Manić.

Jedini direktor SNS-a u vranjskim javnim preduzećima Goran Đorđević, iz Direkcije za izgradnju, kaže da je i on zamrzao sve svoje funkcije, ali da niko ne može da mu zabrani da se politikom bavi kao član stranke. Eto, bio je ministar Bačević, a Đorđević mu je bio leva ruka.

- Da, i ne vidim tu ništa sporno. Ja ne idem tamo kao direktor Direkcije, nego kao član stranke. Evo, idem sada kao član stranke za Beograd na proslavu godišnjice osnivanja. Šta, nemam pravo na to?

Taj zakon odnosi se samo na republičke funkcije, a za lokal, po zakonu, važi Zakon o javnim preduzećima. Ali, nekome se ovako svidelo, da pravi nekakvo zamešateljstvo - mišljenja je Đorđević.

Običan član stranke je i socijalista i direktor RTV Vranja Zoran Veličković, ali je i njegova priča po svemu neobična.

I on je obavešten da je zamrznut, dakle da mu funkcije u stranci miruju, mada ih nije ni imao, jer je bio samo član Gradskog odbora SPS-a, jedan među 90 jednakih. Ali, funkcija si je funkcija.

Opet, iako je prošao sve rigorozne kontrole Komisije i političke moći, koje su trajale više od sto dana, Veličković je sam sebi zamrzao ne samo političku, nego i direktorsku funkciju!

Naime, na Skupštini grada, pre proglašenja za direktora, za istom onom govornicom na kojoj  je plakao kada je prvi put smenjen, Veličković je tražio da ga se ne izabere za direktora, već da se izbor prolongira dok stvari oko preživljavanja javnih servisa ne budu jasnije.

- Kako sada stvari stoje, po Zakonu o javnim preduzećima direktor će se birati na jedan način, a po zakonu o elektronskim medijima na drugi, i ta dva načina će biti u spurotnosti.

Videćemo kako će to biti rešeno. Meni sadašnji mandat ističe u martu 2014. godine - kaže Veličković.

No, iako zamrznut, i on se, poput  Đorđevića, viđa na stranačkim skupovima, recimo na „Open deju“.

- Pa da, ja se tamo pojavljujem kao direktor koji je postavljen ispred SPS-a. Jesam socijalista, ali sam tamo kao direktor - kaže Veličković, pa ispada da je on socijalistički partijski kadar koji se na stranačkom skupu pojavljuje kao vanstranački direktor.

 E, Srbija je to, i sve je moguće. I daleko je departizacija od Srbije, a Vranje je daleko i od Srbije i od departizacije, pa će ovde i dalje da vlada partijski zakon jačeg i snalažljivijeg.

Slavlje u Banji, kada su naprednjaci slavili što je smenjen direktor Uprave Banje, inače naprednjak, jasno pokazuje koliko ovaj narod ume da prati situaciju. Do prvog zamrzavanja.

Saša Stojković


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: