Strugana pogača više od tradicije, a najbolja je kada se jede uz šarski sir (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 09.01.2025 - 12:35

Kosovska strugana pogača nije samo hleb koji se pravi za posebne svečane prilike kao što su slave ili svadbe, već ima i veliko značenje za ljude sa ovog podneblja, jer predstavlja na neki način njihovu samosvojnost i identitet.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Kosovsku pogaču možete praviti i “običnim” danima, najbolje za ručak ili večeru.

Ono što ovu pogaču razlikuje od drugih je to što se nakon pečenja kora struže rendetom, kaže Živka Dabić, iz sela Drajkovce kod Uroševca.


- Sećanja na struganu pogaču idu u rano detinjstvo. Znam da su pogaču mesile majka i baka, a one su opet morale da nauče od njihovih majki i baka, tako da njena tradicija seže duboko u prošlost.

Naravno, savremeno doba uspelo je i da malo modifikuje struganu pogaču, te neke domaćice u nju dodaju prašak za pecivo i šećer, ali ja je pripremam od brašna, soli, vode i zejtina 
- počinje Živka svoju priču.

Kod strugane pogače posebno je ukusna kora, sa koje se nakon pečenja  struže zagorelo brašno, koje se daje vrapcima ili kokama.

- Kvasac se stavi u mlaku vodu, otprilike jedna kašika na oko 400 ml, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta.

Testo se dlanovima pritiska i mesi, uz dodavanje brašna, formira se pogača, koja mora biti tanja jer će u tepsiji narasti.

Zatim treba prebaciti pogaču u tepsiju dobro podmazanu uljem, pa je premazati odozgo i okolo uljem. Preko nje se pospe brašno.


Ostaviti  se da odstoji 20 - 30 minuta, zatim izbode čačkalicom, pa se peče u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne naraste, a zatim se temperatura smanji na 200
- pojašnjava Živka.

Celokupno pečenje je oko 40 minuta dok ne dobije tamniju boju.

- Pečenu pogaču istrugati rendom dok se ne ukloni gornji pečeni sloj i ne dodje do svetlije boje korice.

Sada sledi glavni deo, po kome pogača nosi ime. Tokom pečenja kora treba da dobro potamni.


I onada se rendetom struže dok je vruća. Skida se ustvari ono posuto brašno -
dodaje Živka.

Pogača se jede uz šarski sušeni sir ili bilo šta drugo što u tom momentu imate u kući.


S.T.


 

Foto Galerija

Strugana pogača

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //