Kosovska strugana pogača nije samo hleb koji se pravi za posebne svečane prilike kao što su slave ili svadbe, već ima i veliko značenje za ljude sa ovog podneblja, jer predstavlja na neki način njihovu samosvojnost i identitet.
Foto: S.Tasić/OK Radio
Kosovsku pogaču možete praviti i “običnim” danima, najbolje za ručak ili večeru.
Ono što ovu pogaču razlikuje od drugih je to što se nakon pečenja kora struže rendetom, kaže Živka Dabić, iz sela Drajkovce kod Uroševca.
- Sećanja na struganu pogaču idu u rano detinjstvo. Znam da su pogaču mesile majka i baka, a one su opet morale da nauče od njihovih majki i baka, tako da njena tradicija seže duboko u prošlost.
Naravno, savremeno doba uspelo je i da malo modifikuje struganu pogaču, te neke domaćice u nju dodaju prašak za pecivo i šećer, ali ja je pripremam od brašna, soli, vode i zejtina - počinje Živka svoju priču.
Kod strugane pogače posebno je ukusna kora, sa koje se nakon pečenja struže zagorelo brašno, koje se daje vrapcima ili kokama.
- Kvasac se stavi u mlaku vodu, otprilike jedna kašika na oko 400 ml, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta.
Testo se dlanovima pritiska i mesi, uz dodavanje brašna, formira se pogača, koja mora biti tanja jer će u tepsiji narasti.
Zatim treba prebaciti pogaču u tepsiju dobro podmazanu uljem, pa je premazati odozgo i okolo uljem. Preko nje se pospe brašno.
Ostaviti se da odstoji 20 - 30 minuta, zatim izbode čačkalicom, pa se peče u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne naraste, a zatim se temperatura smanji na 200 - pojašnjava Živka.
Celokupno pečenje je oko 40 minuta dok ne dobije tamniju boju.
- Pečenu pogaču istrugati rendom dok se ne ukloni gornji pečeni sloj i ne dodje do svetlije boje korice.
Sada sledi glavni deo, po kome pogača nosi ime. Tokom pečenja kora treba da dobro potamni.
I onada se rendetom struže dok je vruća. Skida se ustvari ono posuto brašno - dodaje Živka.
Pogača se jede uz šarski sušeni sir ili bilo šta drugo što u tom momentu imate u kući.
S.T.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.