Sve veći broj obolelih od hepatitisa C

Lokalne vesti - Nedelja 28.07.2013 - 11:31

Od početka godine u Vranju je registrovano povećanje broja ljudi sa virusom hepatitis C, saopštio je vranjski Zavod za javno zdravlje.

ZZJZ Vranje ZZJZ Vranje

Zabeleženo je i jedno obolevanje od akutnog hepatitisa C i četiri obolela pacijenta sa hroničnim hepatitisom C.

- U toku prošle godine za područje Pčinjskog okruga zvanično je registrovano 12 osoba nosioca virusa hepatitis B, pet osoba koje su preležale akutni hepatitis B i 15 pacijenata sa hroničnim hepatitisom B.

Ujedno ova brojka predstavlja najveći broj registrpvanih u zadnjih 13 godina.

U prvih šest meseci ove godine imamo šest nosioca virusa hepatitisa B, jednu obolelu osobu od akutnog hepatitisa B i jednu od hroničnog hepatitisa B – kaže epidemiolog Biljana Popović iz Centra za prevenciju Zavoda za javno zdravlje.

S obzirom da postoji veliki rizik od komplikovanijih oštećenja koje može kasnije da se ispolji kod osoba koje žive sa ovim virusima, potrebno je preventivno reagovati u smislu ranog otkrivanja osoba sa infekcijama hepatitis.

Taj virus najčešće se prenosi putem zaraženih igala, što ukazuje na to da je najviše obolelih narkomana.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: