Svečano otvorena Svetosavska nedelja 2023.

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.01.2023 - 09:41

Tradicionalnu kulturno – prosvetnu i duhovnu manifestaciju ,,Svetosavska nedelja’’ u Galeriji Narodnog muzeja otvorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

Osvrnuvši se na životni put Svetog Save, podsetio je na njegov doprinos razvoju srpske države, duhovnosti i prosvećivanju srpskog naroda.

 ,,Uspostavio je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve 1219. godine i postao prvi srpski arhiepiskop, postavivši čvrste temelje samostalne crkve i srpske države. Isticao se velikim graditeljskim poduhvatima.


Podizao je manastire, širio pismenost, podučavao narod, sveštenike, monahe, osnivao prve bolnice. Bio je i veliki putnik, putopisac i književnik. I kao takav duboko se usadio u srpsko nacionalno biće, postavši najsvestraniji Srbin, koga do danas podjednako slave i crkva i država.

Sveti Sava, potonji Rastko, do današnjih dana simbol je srpskog naciona i svega što on nosi u sebi kao trajnu vrednost, od kojih je najveća svetosavlje.

A on – Sveti Sava najveći srpski sin i svetac, jer kao što je akademik Matija Bećković zapisao: ,,Sveti Sava je izvadio prvu ličnu kartu srpskog naroda i u njoj ostavio svoj portret rađen prema živom modelu, onaj mileševski „čiji pogled proniče sedmosvetla nebesa“, overio je svojeručnim potpisom i zapečatio svojim pečatom.

I od tad znamo ko smo, šta smo i kome pripadamo. Sva srpska zemlja je lična karta Svetog Save’’, istakao je gradonačelnik Milenković i dodao:

,,I sa ovog mesta obećavamo da ćemo i u godinama koje dolaze dostojno proslavljati Svetog Savu, kao i da ćemo svojim potomcima ostaviti u amanet da nastave našim stopama i nikada ne zaborave ko smo i odakle potičemo’’.


Na otvaranju manifestacije besedio je i vladika vranjski gospodin Pahomije. U umetničkom delu programa nastupio je Hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’, a posetioci su bili u prilici da pogledaju i film o izložbi fotografija pod nazivom ,,Ranohrišćanske grobnice Niša'' čijim otvaranjem je počelo obeležavanje Svetosavske nedelje 2023.

Reč je o jedinstvenoj izložbi fotografija koja je svedok istraživanja jedne od, kako kažu stručnjaci u oblasti arheologije, najistraživanijih i najznačajnijih nekropola na tlu Evrope, a koja se nalazi u Nišu. Autori izložbe su Zoran Radosavljević majstor fotografije i Toni Čerškov, arheolog.

Drugi dan Svetosavske nedelje biće u znaku filmske umetnosti, kada će od 17 i 20 sati u vranjskom pozorištu biti prikazan dokumentarni film ,,Lastavice Hristove''.

Već u ponedeljak od 19 sati, takođe u sali pozorišta, koncert će održati Leskovački crkveni ansambl ,,Branko''. Projekcije filma i ulaz na koncert besplatni su za sve zainteresovane posetioce.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: