Svečano otvoreni ,,Borini književni dani“

Lokalne vesti - Sreda 22.03.2023 - 09:26

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, večeras je u pozorištu ,,Bora Stanković“ otvorio manifestaciju ,,Borini književni dani“, koja se organizuje četvrti put u čast slavnog vranjskog pisca.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Izražavajući zadovoljstvo zbog održavanja ovog važnog kulturnog događaja, gradonačelnik dr Slobodan Milenković istakao je da je ovo prilika da se u Vranju okupe pisci koji će sa posebnim zadovoljstvom govoriti ne samo o liku i delu Borisava Stankovića, već i o njegovom uticaju na celokupnu srpsku književnu scenu.
 
,,Bora Stanković, iako na početku svoje karijere osporavan zbog upotrebe lokalizama i izvornog govora Vranjanaca, ostavio je književni opus kojim je proslavio svoj rodni grad i svoje sugrađane.
 
Majstorski, kao niko pre njega, naš Bora je slikao ne samo predele, događaje, ljude i karaktere, već i njihovu dušu južnjačku.
 
Kao niko pre njega znao je da opiše emociju svojih Vranjanaca, njihove strasti, čežnje, ljubavi, radosti i tuge.
 
Posebno verodostojno opisivao je položaj žene u patrijarhalnom Vranju, njihove neostvarene snove, ljubavi, najfinije treptaje nežne i meke ženske duše. A posebno je umeo bogatsvom svog jezika na belini papira da opiše šta je dert, sevdah i merak“, rekao je Milenković.
 
Dodao je da su Borini književni dani posvećeni Borisavu Stankoviću, ali i da je ideja da se ovom manifestacijom, osim što čuvamo uspomenu na našeg pisca i njegovo stvaralaštvo, promovišu pre svega kultura čitanja i stvaranja, ali i savremeni pisci. ,,Grad Vranje će i u godinama koje dolaze nastaviti da ulaže u razvoj kulture i negovanje duhovnih vrednosti.
 
Nadam se da ćemo programom uspeti da zadovoljimo ukus raznolike čitalačke publike u Vranju“, dodao je gradonačelnik.
 
Na skupu je govorio i direktor biblioteke Zoran Najdić, naglasivši da biblioteka  mesto koje aktivno koriste srednjoškolci i osnovci, studenti, mladi, kao i naši najstariji sugrađani.
 
,,Smatramo da je neophodno da mladi zavole knjigu i tragaju za pravim sadržajem i da je upravo kultura čitanja temelj svakog obrazovanja. Biblioteke su osnova kulture svakog društva, a odnos prema bibliotekama je mera našeg odnosa prema sopstvenoj kulturi“, rekao je Najdić.
 
Gost prve večeri „Borinih književnih dana’’ bio je  Muharem Bazdulj, koji je govorio o uticaju Bore Stankovića na stvaralaštvo Ive Andrića.
 
Na programu manifestacije, sutra, 22. marta, od 19 sati, je promocija novog romana Vladimira Kecmanovića ,,Kad đavoli polete''.
 
Osim autora, o romanu će govoriti teoretičar književnosti i književni kritičar dr Igor Perišić. Organizator manifestacije je Javna biblioteka, a pokrovitelj Grad Vranje.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: