Svečano otvoreno renovirano Dečje odeljenje Biblioteke

Lokalne vesti - Četvrtak 26.01.2023 - 14:50

U okviru obeležavanja Svetosavske nedelje danas je u Vranju otvoreno renovirano Dečje odeljenje Javne biblioteke ,,Bora Stanković''.

Foto:OK radio Foto:OK radio
,,Veoma mi je drago što će najmlađi korisnici Javne biblioteke ,,Bora Stanković'' od danas moći da borave u renoviranom prostoru Dečjeg odeljenja. Grad Vranje i lokalno rukovodstvo uvek su pružali bezrezervnu podršku svim ustanovama kulture, a posebno gradskoj biblioteci. Da je tako pokazuju i rezultati. Biblioteka ,,Bora Stanković’’ danas je moderna institucija kulture, sa veoma bogatim i raznolikim knjižnim fondom, Hilandarskim kutkom, odeljenjem digitalizacije, sa dva vredna legata - Dragana Mininčića Cige i profesorke Vere Cenić, sa brojnim sadržajima za čitaoce od 7 do 77 godina. I iskreno verujem da nećemo ovde stati'', rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović, otvarajući ovaj renovirani prostor. 
 
Direktor biblioteke Zoran Najdić, podsetio je da je prostor Dečjeg odeljenja renoviran zahvaljujući sredstvima Ministarstva pravde, kao i sredstvima iz budžeta grada Vranja i zahvalio se resornim ministarstvima na bezrezervnoj podršci. ,,Želimo da rastemo i da se menjamo, jer mislimo da je kultura podjednako važan segment života kao što su obrazovanje ili zdravstvo'' , istakao je direktor Najdić.
 
Na otvaranju Ljubivoje Ršumović, dečji pesnik i pisac čestitao je svima koji su zaslužni da Dečje odeljenje izgleda baš ovako i bude najlepši deo biblioteke. 
 
Sa njegovom konstatacijom složio se i dr Vradimir Pištalo, pisac i upravnik Narodne biblioteke Srbije, koji je naglasio da je uz značaj dečje i omladinske literature veoma važno naviknuti decu da je prostor biblioteke njihov. ,,Treba decu naviknuti da je prirodno da borave u biblioteci. Ako to uspemo onda smo postigli cilj, jer sve ovo radimo zbog njih'', naglasio je Pištalo. 
 
Na otvaranju je govorio i Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture i načelnik Sektora za savremeno stvaralaštvo, koji je naglasio da je pre mesec dana vranjska biblioteka završila značajan projekat digitalizacije, finansiran sredstvima Ministarstva kulture i Grada Vranja, te da će ukoliko nastavi ovako, da svakog meseca promoviše neku novinu, za par meseci moći da se svrsta u red najbolje opremljenih u Srbiji. Na svečanosti pesnik za decu Aleksandar Janjišević kazivao je svoje stihove posvećene Ljubivoju Ršumoviću.
 
Program ,,Svetosavske nedelje'' nastavlja se večeras u 19 sati, kada će u Pozorištu ,,Bora Stanković '' biti održana Svetosavska akademija na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena nagrada Sveti Sava.
 

Foto Galerija

Otvaranje renoviranog dečijeg odeljenja biblioteke

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //