SVEČANO U VRANJU: Beše čovek poslan od Boga, po imenu Justin

Lokalne vesti - Utorak 11.06.2019 - 14:04

Proslava 125 godina od rođenja i 40 god od upokojenja, kao i svečani litijski prenos moštiju Sv.Justina planirani su za 13. i 14. jun u Vranju.

Četrdeset godina od upokojenja Oca Justina. Foto: Eparhija vranjska Četrdeset godina od upokojenja Oca Justina. Foto: Eparhija vranjska

Blagoje Popović, potonji otac Justin, rođen je u Vranju 6. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije.

Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak.

Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu.

Arhimandrit dr Justin Popović,
nekadašnji profesor Teološkog fakulteta, je 1946. godine uklonjen je sa katedre od strane ateističkog režima.

Od 1948. do 1979. godine bio je duhovnik Manastira Ćelije kod Valjeva.

Otac Justin je završio dva fakulteta: teološki i filosofski. Govorio je tečno četiri jezika (grčki, ruski, nemački i engleski), a u prevodu se služio sa 11 rečnika.

Pored velike učenosti posebno treba istaći Avin isposnički i molitvenički duh. Svakodnevno je služio Svetu Liturgiju do same smrti, moleći se Sladčajšem Isusu za spasenje vascelog roda ljudskog.

Njegovi asketski podvizi, molitve, ljubav evanđelska, samo su u potpunosti Bogu znani, a rodu pravoslavnom ostavio je obimno, čudesno i bogonadahnuto delo teološkog, filosofskog i bogoslužbenog karaktera u obimu od 33 toma, kao i 12 tomova "Žitija Svetih", prvi put priređenih na srpskom jeziku.

Po programu, 13. juna, između ostalog, planirana je svečana akademija u 20 časova u Sabornom hramu.

Sutradan,nakon liturgije, od 11 časova, litijski prenos moštiju kretaće se od Saborne crkve do Svepravoslavnog centra i Crkve Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog u Vranju.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: