Svet odao priznanje Vranjanki: Dana osmislila NAJ KUĆU BUDUĆNOSTI

Lokalne vesti - Petak 07.12.2018 - 14:25

Na svetskom konkursu arhitekture za kuću budućnosti, organizovanom u Americi, prvo mesto je osvojila Danica Tomić diplomirani arhitekta iz Vranja.

Danica iza sebe ostavila Amerikance, Italijane, Arape... FOTO: Privatna arhiva/OK Radio Danica iza sebe ostavila Amerikance, Italijane, Arape... FOTO: Privatna arhiva/OK Radio
Mlada arhitektinja iz Vranja koja je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, dala je najbolje rešenje na temu “Modularna kuća budućnosti”, što je bila i tema njenog završnog master rada.
 
Danica kaže da je konkurs videla slučajno kada je njen rad vec bio gotov i bila je još srećnija kada je shvatila da se propozicijama traži baš ono čime se već bavila.
 
- Cilj je kreiranje ekološki odgovorne montažne modularne kuće kroz tumačenje odnosa oblika u prostoru i ispitivanje mogućnosti topografije terena sa naglašenom vertikalom kao jednog od aktuelnih izazova savremene arhitektonske prakse
 
Takođe, ova tema prati ideologiju “povratka prirodi” kao značajnog aspekta za uspostavljanje balansa između faktora čovek-priroda - pojašnjava Danica.
 
Njena ideja je da prilagodljiv karakter objekta daje mogućnost funkcije koja nije ograničena strogo na porodično stanovanje.
 
- U različitim fazama ovaj objekat može da ima namenu malog planinskog skloništa ili vikend kuće, pogodne za apartmansko izdavanje
 
Čitav koncept je moguće preneti i na zgradu, tako što bi postavljanje ovih jedinica pratilo princip saća, otvarajući time novu temu “stanovanja i gradova budućnosti”, što je bio i osnovni zahtev konkursa - kaže Danica.
 
U užoj konkurenciji na ovom međunarodnom konkursu arhitekture bili su radovi arhitekata iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Poljske, Ujedinjenih arapskih emirata, Južne Koreje i Indije, koje je svojim radom, Danica ostavila iza sebe.
 
Nagrada je bitna za karijeru mlade Vranjanke jer je važna referenca za dalji rad, istraživanje napredovanje.
 
- Ovu nagradu shvatam kao veliku podršku i svojevrsni vetar u leđa, naročto u idejnom i ideološkom smislu, zbog čega sam cesto nailazila na nerazumevanje od strane kolega – zadovoljna je ona.
 
Inače, Danica Tomić je ćerka poznatog vranjskog lekara, dermatovenerologa Srđana Tomića, koji svoju umetničku crtu iskazuje i kroz muzički rad u bendu "Veseli doktori".
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Goran
08.12.2018. , 17:50
Bravo i svaka ćast.Samo ovako sa kvalitetom i radom možemo napred ..inače prevarama nikako ne..Zaposliti devojku odmah i bez politike..neka pokaze jos vise..