Svetinji o čijem čudu je pisao i engleski Dejli ekspres potrebna pomoć pred zimu (FOTO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.09.2022 - 13:32

Manstir Svetog Ilije u Kacapunu, svetinja iz 13. veka, pre 4 godine osvanuo je u engleskim medijima zbog nesvakidašnjeg čuda koje se u njemu desilo prilikom požara u konaku, a sada je ovom zdanju potrebna pomoć pred zimu.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio
U velikom požaru koji je 2018. godine zadesio manastirski konak u selu Kacapun kod Vladičinog Hana, šteta je bila ogromna, a između ostalog stradala je i instalacija za parno grejanje, koje je pre nekoliko godina od donacija bilo instalirano.
 
Izgorelo je dosta toga, osim ikona na kojima su likovi svetitelja, o čemu je pisala i britanska štampa.
 
Posle požara, na poluizgorelim ikonama ostali su neoštećeni likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.
 
Najavljuju hladnu i nestabilnu zimu, jednu od najtežih u zadnjih ko zna koliko godina. 
 
U svim tim okolnostima, manastir Svetog proroka Ilije muku muči za opstanak. 
 
- Apelujem na sve vas, braćo i sestre, koji možete i hoćete da pomognete manastiru i Ocu Serafimu oko nabavke peći na čvrsto gorivo i propratne instalazije za grejanje. 
 
Mnogo toga je uništio zub vremena, ali i veliki požar u kom je stradao konak, pre nekoliko godina.
 
Svi vi, koji ste voljni da pomognete, možete uplatiti neka novčana sredstva na račun manastira na 205-160624-15 ili kontaktirajte Oca Serafima, igumana manastira na br.telefona: 066 888 71 29.
 
Otac Serafim se unapred zahvaljuje svima - kaže jedan od stalnih gostiju iz Vranja, koji redovno dolazi na službe u ovu svetinju. 
 
Prema predanju, manastir  Svetog Ilije u Kacapunu datira iz 13. veka. 
 
Njega ni Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva Svetog Ilije, ali se na zdanje obrušilo obližnje kacapunsko brdo, pa od njega više od jednog veka nije bilo ni traga ni glasa.
 
Zatrpani manastir otkrila je stoka, koja je dolazila na ispašu. 
 
Od 2003. godine, krenulo se sa obnovom konaka i vraćanjem monaštva.
 
Sada u njemu boravi samo iguman Serafim.
 
S.T.
 

Foto Galerija

Kacapun

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: