Svetska banka za reproduktivno zdravlje

Lokalne vesti - Sreda 17.07.2013 - 21:47

Dom zdravlja u Vranju jedan je od 26 u Srbiji kome je Ministarstvo zdravlja preko Svetske banke obezbedilo sredstva za realizaciju projekta „Unapređenje i očuvanje reproduktivnog zdravlja školske dece i omladine“.

Mladenović Mladenović

Direktor Nenad Mladenović  kaže da je Vranje za realizaciju projekta koji će trajati sedam meseci dobilo oko 12. 500 evra.

U sprovođenje projekta uključen je tim stručnjaka, a koordinatorka je doktorka Miljana Mitrović, načelnica Ginekološkog dispanzera u  vranjskom Domu zdravlja.

Mladenović kaže da je Dom zdravlja aplicirao pomenutim projektom kod Ministarstva, jer je kod školske dece i adolescenata uočen porast broja ranih neželjenih trudnoća pre 18 godine.

- To samo govori o ranom stupanju u seksualne odnose, radi se  neželjenim rizičnim trudnoćama kod kojih dolazi do nasilnog prekida.

Mi smo uočili taj problem zbog čega moramo delovati preventivno i ukazati mladima na još veće rizike do kojih dolazi kasnije.

Nasilan prekid prve trudnoće može biti kasnije uzrok steriliteta kod mladih – objašnjava doktor Mladenović.

On kaže da je kod pomenutog uzrasta adolescenata od 12 do 18 godine uočen povećan broj polno prenosivih bolesti.

- To su vrlo opasne stvari koje kasnije mogu dovesti ne samo do  steriliteta, već i do kancera grlića materice kod žena.

Zato moramo da pojačamo aktivnosti oko preventive kako bi smanjili posledice opasne po zdravlje mladih - kaže Mladenović.   
 
Osim promocije reproduktivnog zdravlja, radionica, predavanja  i rada sa mladima, u Savetovalištu za mlade biće opremljena i ginekološka ordinacija sa kolposkopom za preventivne preglede.  

Projektom će prema Mladenovićevim rečima biti obuhvaćeno oko 1000 adolescenata uglavnom petnaestogodišnjaka, a u projekat su uključene ranjive populacione grupe.

Prema evidenciji Vranje ima oko 14.000 je dece školskog uzrasta o preventivi i rizicima da pojačamo aktivnosti oko prev kako bi smabjili posledice.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: