Svetska nedelja dojenja i u Vranju

Lokalne vesti - Ponedeljak 03.08.2020 - 12:53

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Tokom obeležavanja Svetske nedelje dojenja u Službi za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje će uz podelu propagandnog materijala i uz brojne aktivnosti budućim majkama i porodiljama biti ukazano na značaj dojenja i za vreme pandemije Kovidom 19, dok će u Službi za polivalentnu patronažu na terenu i u okviru telefonskog savetovališta ("Halo Beba" - 017/414-581) biti omogućeno savetovanje i dobijanje stručnih odgovora gde će se posebna pažnja usmeriti na trudnoću i dojenje u odnosu na korona virus.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „PODRŽI DOJENJE – ZA ZDRAVIJU PLANETU”.

Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: