Svetski dan borbe protiv raka: U Srbiji srednji rizik od obolevanja, VISOKI RIZIK OD UMIRANJA

Lokalne vesti - Utorak 04.02.2020 - 14:55

Centar za prevenciju Doma zdravlja u Vranju je podelom edukativnog materijala, obeležio 4. februar, međunarodni dan borbe protiv raka.

Bolje sprečiti nego lečiti FOTO: Promo Bolje sprečiti nego lečiti FOTO: Promo
Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava među 40 zemalja Evrope u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti (na drugom mestu odmah posle Mađarske). 
 
Najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti je prevencija kada eliminacijom osnovnih faktora rizika sprečavamo nastanak bolesti, ali treba skrenuti posebnu pažnju i na skrining koji podrazumeva otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć testova, pregleda ili procedura koje se lako mogu primeniti na zdravu populaciju kada su uslovi za izlečenje daleko veći.
 
Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine
 
Skriningom na karcinom grlića materice obuhvataju su žene između 25 i 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine
 
Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.
 
Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka
 
Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počelo je 2019. godine trogodišnju kampanju pod sloganom „Ja sam, ja hoću” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: