Svetski dan DEVOJČICA: NE nasilju i MALOLETNIČKIM BRAKOVIMA (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 12.10.2019 - 11:43

Povodom obeležavanja 11. Oktobra - Međunarodnog dana devojčica, aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje i Neformalne grupe Romkinja “Reci ne i produži život”, organizovale su uličnu akciju,zajedno sa SOS Telefonom Vranje i Odborom za ljudska prava Vranje.

Reci ne i produži život FOTO: G. Mitić/OK Radio Reci ne i produži život FOTO: G. Mitić/OK Radio
Aktivistkinje su informisale sugrađanke i sugrađane o značaju prepoznavanja i prevencije nasilja nad devojčicama i devojkama, kao i o značaju sprečavanja ranih maloletničkih brakova, koji su prisutni I na jugu Srbije.
 
- Cilj ove akcije jeste širenje svesti i podsticanje mladih na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, kao deo borbe SOS Kutka za devojke Vranje i Neformalne grupe Romkinja “Reci ne i produži život”.
 
Takođe, trudimo se da delujemo preventivno u cilju sprečavanja ranih maloletničkih brakova među romskom populacijom - rekla je Samanta Pavlović, aktivistkinja.
 
Aktivistkinje su delite informativni materijal i zajedno sa sugrađankama i sugrađanima pisali motivacione poruke o prepoznavanju nasilja nad devojčicama, da nisu same i da izlaz iz nasilja uvek postoji.
 
U okviru programa SOS Kutka za devojke od 2017. godine, preko 1000 devojčica, uzrasta od 13 do 18 godina, informisano je i edukovano kako da prepoznaju nasilje nad devojkama i načine na koje mogu da se zaštite. 
 
Ovaj program prevencije realizujemo u okviru tematskih radionica sa devojakma, kreativnih radionica “Čajanke”, a za hitnu prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupna je SOS linija – besplatan poziv na broj 0800/001 017.
 
Najnovije istarživanje OEBS-a od 2018. godine, koje je rađeno za područje Jugoistočne i Istočne Evrope, pokazuje da je 21% žena prošlo kroz fizičko, psihološko ili seksualno nasilje do svoje 15. godine
 
Prema podacima UNICEFA, polovina Romkinja stupi u rani brak pre navršene 18. godine, a petina njih pre 15. godine života
 
Ovi podaci govore da su u današnjem društvu posebno ugrožene devojčice, a rani brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava – uskraćuje se pravo na normalno i zdravo detinjstvo; prinuđene su da napuste školovanje, ekonomski su zavisne; suočavaju se sa neželjenom ranom trudnoćom
 
Pojedine aktuelne presude u Srbiji, na žalost, potvrđuju da naš pravosudni sistem i dalje nema efikasan odgovor za sprečavanje brutalnog nasilja nad devojčicama, kao što je ugovorena udaja.
 
Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasile 11. oktobar Međunarodnim danom devojčica.
 
Dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Foto Galerija

Međunarodni dan devojčica

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: