Svetski dan KONTRACEPCIJE: Za zdravu i srećnu porodicu

Lokalne vesti - Četvrtak 26.09.2019 - 10:10

Povodom 26. septembra, Svetskog dana kontracepcije, Centar za prevenciju sa Polivalentnom patronažom u saradnji sa stalnim partnerima Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje i Crvenim krstom Vranje će od 14 časova u Srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi organizovati tribinu na temu „Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija polno prenosivih infekcija“.

Kontracepcija ide uporedo sa odgovornim seksualnim ponašanjem Kontracepcija ide uporedo sa odgovornim seksualnim ponašanjem
Na tribini će poseban akcenat biti stavljen na važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja u cilju zaštite reproduktivnog zdravlja, ali i mogućnosti planiranja porodice.
 
Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra počev od 2007. godine, kako bi se istakla važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije u cilju sprečavanja neplanirane i eventualne neželjene trudnoće, ali uz odgovorno seksualno ponašanje i sprečavanje prenošenja polno prenosivih bolesti što je osnovni preduslov za očuvanje reproduktivnog zdravlja
 
Planiranje trudnoća efikasnim metodima kontracepcije čuva plodnost i unapređuje opšte zdravlje, za razliku od kontrole rađanja tradicionalnom i nepouzdanom kontracepcijom koja se kombinuje sa čestim pribegavanjem namernom prekidu trudnoće
 
Poznato je da namerni prekid trudnoće višestruko ugrožava opšte, i posebno reproduktivno zdravlje žena.
 
Otuda je sa ekonomskog aspekta svakako prihvatljivije ulagati u savremenu kontracepciju, koja pruža i brojne prednosti koje mogu da poboljšaju reproduktivno zdravlje žena.
 
Decu iz planiranih trudnoća odlikuju bolje zdravlje i veće šanse za ostvarivanje njihovih potencijala.
 
Savremenu i efikasnu kontracepciju u Republici Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (18,4%), a tradicionalnu dvostruko više (40,0%).
 
Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 24,2% žena.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: