Svetski dan srca u srcu Vranja

Lokalne vesti - Nedelja 29.09.2019 - 12:34

Centar za prevenciju sa Polivalentnom patronažom u saradnji sa stalnim partnerima: Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje, Crvenim krstom Vranje, Medicinskom školom „dr Izabel Emsli Haton“ je povodom Svetskog dana srca u pešačkoj zoni organizovao uličnu akciju - bazar zdravlja.

I najmlađi u akciji FOTO: ZC Vranje I najmlađi u akciji FOTO: ZC Vranje
Cilj akcije je da se skrene pažnja javnosti na osnovne faktore rizika: pušenje, nepravilnu ishranu, fizičku neaktivnost, zloupotrebu alkohola za nastanak kardio-vaskularnih bolesti, promociju zdravih stilova života i kontrolu osnovnih faktora rizika kao osnovnih preventivnih mera za sprečavanje oboljevanja i smanjenja broja preveremenih smrtnih slučajeva, što je u skladu sa ciljem Svetske federacije za srce i Svetske zdravstvene organizacije da se ovaj broj smanji za 25% do 2025.godine, koja je naišla na izuzetan prijem kod građana koji su u to vreme šetali u pešačkoj zoni Vranja.
 
Građanima su bili dostupni besplatni preventivni pregledi: merenje krvnog pritiska i nivoa šećera iz kapilarne krvi uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima u vezi sa zdravim stilovima života i u organizaciji Crvenog krsta Vranje održan je Javni čas pružanja prve pomoći kod srčanog udara učenicima osnovnih škola u Vranju.
 
Na panoima učenici osnovnih i srednjih škola su zajednički predstaviti crteže i literarne radove na teme „Štetnost duvanskog dima“ “Pravilna ishrana“ u okviru konkursa u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Vranje.
 
Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod 17,9 miliona ljudi svake godine.
 
Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.
 
Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i zloupotreba alkohola).
 
Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Budi heroj svoga srca” sa željom da se stvori globalna zajednica Heroja naših srca.
 
Svi možemo biti heroji svoga srca tako što ćemo obećati sebi, svojoj porodici, svojim prijateljima, svojim bolesnicima, stanovništvu da male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizička aktivnost dnevno mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvih sudova.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: