Svetski dan zdravlja: Podržite MEDICINSKE SESTRE i BABICE

Lokalne vesti - Utorak 07.04.2020 - 11:59

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je: „Podržite medicinske sestre i babice”.

Ostanite kod kuće FOTO: Promo Ostanite kod kuće FOTO: Promo
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. 
 
Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je: „Podržite medicinske sestre i babice”.
 
Svetski dan zdravlja 2020. godine naglašava značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u pružanju zdravstvene zaštite širom sveta i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.
Ciljevi obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja su:
- Da se skrene pažnja i uvaži rad i požrtvovanost medicinskih sestara i babica čija je uloga u pružanju zdravstvene zaštite neprocenjiva.
- Da se naglasi značaj kontinuiranog usavršavanja medicinskih sestara i babica.
- Da se pruži podrška ulaganjima u medicinske sestre i babice.
 
- U teškom trenutku kada se borimo sa najvećim izazovom po ljudsko zdravlje u ovom milenijumu Korona virusom, zahvalna sam svojim kolegenicama za požrtvovanost i nesebičnu angažovanost u obavljanju svojih redovnih i dodatnih vanrednih, dužnosti i obaveza svakog dana brinući o zdravlju i bezbednosti pacijenata na svom radnom mestu ali i u porodici i društvu
 
Drage kolegenice i kolege, ponosna sam na sve vas u Zdravstvenom centru Vranje, u zemlji i celom svetu - poručuje danas Jasmina Ristić, glavna sestra Zdravstvenog centra Vranje i predsednica Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga i dodaje  da je ugled je u profesiji medicinske sestre prioritet koji mi u Vranju i na jugu Srbije imamo i čuvamo.
 
Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50% globalne zdravstvene radne snage
 
Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50% trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice
 
Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege i zdravstvene nege u zajednici. 
 
Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. 

Foto Galerija

Jasmina Ristic, glavna medicinska sestra ZC Vranje

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: