Svim silama protiv nasilja

Lokalne vesti - Sreda 21.12.2016 - 09:57

Institucije u Vranju najavile su odlučniju i koordinisanu borbu protiv svih vidova nasilja.

Prikupljanje potpisa za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Foto: S.Tasić/ OK Radio Prikupljanje potpisa za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Foto: S.Tasić/ OK Radio

Poseban akcenat stavljen je na prevenciji vršnjačkog nasilja, kao i borbu protiv nasilja nad ženama.

Jesen u Vranju obeležiola su čak tri incidenta sa elementima nasilja  u O.Š. „Branko Radačević“ u Vranju. Jedan od njih imao je izraizte karakteristike  vršnjačkog nasilja, kada su učenici petog razreda, pretukli svog druga u svlačionici.

Kako bi sprečila ovakve događaje PU Vranje je u saradnji sa ostalim institucijama sistema u proteklih godinu dana preduzela niz aktivnosti na prevenciji ove pojave među učenicima.

PU Vranje je u saradnji sa osnovnim školama  u sklopu projekta „Bezbedno detinjstvo -  razvoj bezbednosne kulture mladih“, održala čak 251  predavanje za 2.228 učenika, uglavnom petog razreda, ukazujući deci, između ostalog, kako da se spreči vršnjačko nasilje.

Zoran Dimić, inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije, naglašava da policija posebnu pažnju poklanja prevenciji vršnjačkog nasilja, razvijajući komunikaciju učenika sa policijom i odgovornim ljudima u školama, radi unapređenja bezbednosne zaštite učenika.

- MUP Srbije je svojim smernicama i unutrašnjim aktima, prevenciju stavilo  kao svoj primarni zadatak rada policijskih službenika.

Preventivni rad se unutar Ministarstva vrši u više formi, i to kroz razne projekte, kroz predavanja, učešća na tribinama, i u svim oblicima gde postoji mogućnost da policija podigne svest kako građana, tako i učenika kada je bezbednost u pitanju.

Projekat „Bezbedno detinjstvo -  razvoj bezbednosne kulture mladih“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodi se već sedam godina.

Ciljna grupa ovog projekta su učenici petog razreda. Jedna od njegovih komponenti je i prevencija narkomanije, pored prevencije vršnjačkog nasilja.

Brojne aktivnosti u okviru ovog projekta imale su za cilj prevenciju alkoholizma, zloupotrebe opojnih droga, kao i pojavu huliganizma kod mladih
- navodi Dimić.

U sklopu borbe protiv nasilja nad ženama u Vranju je održana prva godišnja konferencija Lokalne mreže OCD i institucija grada za prevenciju, suzbijanje nasilja u porodici i pomoć žrtvama.

Konferenciji pod nazivom “SOS Vranje - Nulta tolerancija nasilja nad ženama”,  prisustvao je i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ocenio je da je održavanje ovakve konferencije u Vranju potvrda za sve ono što je grad sa ostalim institucijama učinio na ovom polju.

- Grad Vranje koordinira lokalnom mrežom, gde povezuje međusobno institucije, od civilnog sektora, preko institucija sistema, dakle policije, tužilaštva, Osnovnog suda, bolnice, do Centra za socijalni rad, gde na kraju žrtve nasilja i završavaju.

Mi s jedne strane, pored te koordinacije, i finansijski pomažemo NVO sektor, u svim aktivnostima koje sprovode, pre svega u preventivi, edukaciji, ali isto tako i zbrinjavanju žrtava nasilja
- kaže Milenković.

Ministar Vulin podsetio je da je borba protiv nasilja nad ženama, kao i borba protiv nasilja uopšte, prioritet srpskog društva, da u tom kontekstu treba iskoristiti postojeća zakonska rešenja.

- Protiv nasilja ćemo se boriti zakonom, kao što je nedavno usvojen Zakon o nasilju u porodici, ali i drugim zakonodavnim rešenjima.

Želim da zamolim medije da kada sledeći put budu prenosili rijalitije gde tuku jedni druge, ili gde su se neke poznate ličnosti ili parovi tukli, ili pak pričaju o tome da su to radili,  da ih ili ne prenosite, ili baš onakvim kakvi jesu
- rekao je Vulin.

Danijela Milosavljević, gradska većnica zadužena za oblast socijelne politike, podseća da je lokalna samouprava preduzela niz aktivnosti kako po pitanju prevencije nasilja, tako i u zbrinjavanju žrtava nasilja.

- Ono što grad  prvo preduzeo je podrška lokalnoj mreži borbe protiv nasilja  i SOS telofonu. Podržali smo finansijski i logistički borbu protiv nasilja u porodici. Podržali smo sve kampanje sa ovom tematikom.

Od ove godine trebalo bi da imamo nove akcione planove u tom delu. Što se tiče zaštite žrtava nasilja, finansijski podržavamo sigurnu kuću, koja je organizaciona jedinica Centra za razvoj usluga socijalne zaštite.


Trebalo bi da bude usvojena nova odluka o socijalnoj zaštiti, koja predviđa finansijsku podršku ženama po izlasku iz sigurne kuće - najavljuje Milosavljevićeva.

SOS telefon Vranje i mreža „Žene protiv nasilja“ počieli su prikupljanje potpisa u Vranju i Pčinjskom okrugu za peticiju i proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

U 2016. godini ubijene su dve žene u Pčinjskom okrugu u Vranju i Bosilegradu.

Takođe, prema podacima Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, u Vranju je sve učestalije i nasilje nad starijim osobama. Iz tog razlog, zbog zanemarivanja ili nemogućnosti da brinu sami o sebi, ova ustanova trenutno ima oko četrdesetak starijih štićenika.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: