Svinjska kuga u Trgovištu

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.03.2023 - 09:56

Zbog pojave svinjske kuge u selu Široka planina Štab za vanredne situacije opštineTrgovište je ovo područje, koje obuhvata i naseljena mesta Gornovac i Šumata Trnica, u prečniku od tri kilometra proglasio zaraženim.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Imajući u vidu da se radi o veoma opasnoj zarazi štab je ugoženim zarazom proglasio i naseljena mesta Gornja Trnica, Gornji Kozji Dol, Dejance, DonjaTrnica, Donji Kozji Dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala Reka, Margance,Trgovište, Crnovce, Šajince, Šaprance, Barbace, Vladovce, Mezdraja i Novo Selo.

Tim povodom će na zaraženom i ugroženom području zbog suzbijanja i iskorenjivanja ove zarazne bolesti biti sačinjen spisak gazdinstava koja drže svinje kao i obeležavanje i registrovanje svih neobeleženih svinja uz klinički pregled u roku od sedam dana pod nadzorom veterinrskog inspektora.

Biće takođe zabranjen premeštaj i prevoz svinja javnim i privatnim putevima i obavljeno čišćenje, dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija vozila i opreme koje se koriste za prevoz svinja.

Na snagu će stupiti i zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora kome se mora prijaviti svaka obolela ili uginula svinja na gazdinstvu.


Takođe će biti sprovedena zabrana premeštanja svinja sa gazdinstva na kome se drže dok ne protekne najmanje četrdeset dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: