Talasi OK RADIJA stigli do Finske!

Lokalne vesti - Utorak 21.08.2018 - 09:10

Vranje - Još jednom hvala za Vaš program i nadam se da ću čuti Vašu stanicu i u budućnosti, napisao je u svojoj poruci OK Radiju Jim Solatie, naš slušalac iz Finske.

Jim Solatie, naš slušalac iz Finske FOTO: Privatna arhiva Jim Solatie, naš slušalac iz Finske FOTO: Privatna arhiva
Redakcija OK Radija dobila je e-mail iz Finske u kojem nas radio-amater Jim Solatie obaveštava da je uhvatio signal našeg radija u ovoj dalekoj zemlji.
 
Zvuči gotovo neverovatno da je signal našeg lokalnog radija na ultra kratkim talasima prešao gotovo 2.000 kilometara, ali upravo to se dogodilo početkom avgusta.
 
Za to je trebalo da se steknu izvesni meteorološki uslovi, a Jim koji živi u gradu Espo u Finskoj, objašnjava i kako.
 
- 6. avgust je bio izuzetan dan. Svemirsko vreme (ES sloj u gornjem delu jonosfere) je bilo aktivno i mnogo evropskih FM stanica su se čule u Finskoj, uključujući i Vašu Radio stanicu
 
Prijem je bio moguć samo na kratko vreme, ali i to me je ekstremno usrećilo
 
Hvala vam puno za Vaš program. Bilo je zadovoljstvo slušati Vašu stanicu ovde u Finskoj – kaže Jim u svojoj poruci.
 
Solatie kaže da ima 50 godina, oženjen je i otac je dvoje dece, a radi u marketinško - istraživačkoj kompaniji kao direktor. 
 
Njegovi omiljeni hobiji su sport i slušanje stranih radio stanica, putem takozvanog DX-slušanja.
 
- Zaista, radio je profesionalno i lično moj omiljen medij, sa kojim obično provodim puno vremena. 
 
Radio vas potpuno dostiže gde god da ste. Vrlo je koristan i zabavno je slušati ga – opisuje svoj hobi naš novi slušalac.
 
Solatie je, kao dokaz da je slušao OK Naxi Radio, priložio našu identifikaciju na FM području i kratak audio klip našeg programa koji je imao priliku da suša tokom 20 minuta.
 
Naveo je i vrstu opreme i antena kojima hvata signale udaljenih radio stanica u svojoj vikend kući i navodi da je signal OK Naxi Radija bio umereno dobrog kvaliteta.
 
Espo je drugi po veličini grad u Finskoj i ima nešto više od 200.000 stanovnika.
 
Jim Solatie aktivni je član DX kluba radio amatera, koji organizuje stručne programe i ekskurzije i izdaje sopstveni časopis, a naša redakcija je dobila poziv za posetu ovim radio-entuzijastima.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: