Teatar nije rizičniji od drugih javnih mesta: Kada ćemo ponovo u pozorište?

Lokalne vesti - Petak 21.08.2020 - 13:08

U Narodnom pozorištu Niš održan je prvi zajednički sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine, centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala, van Beograda.

Sve zavisi od epidemiološke situacije FOTO: G. Mitić/OK Radio Sve zavisi od epidemiološke situacije FOTO: G. Mitić/OK Radio
Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom Korona virusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.
 
Na sastanku je pružena nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta, kao istinskom povratku normalnom životu u datim okolnostima.
 
Pozdravljajući inicijalni predlog za rad, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.
 
- Ističemo uverenje svih prisutnih da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja i da bi uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti – stoji u saopštenju pozorišnih poslenika.
 
Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra.
 
Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, učesnik ovog skupa, kaže za OK Radio da se čeka zeleno svetlo republičkog Kriznog štaba i Vlade Srbije kako bi se krenulo sa radom.
 
- Nadamo se da bi mogli da krenemo sa probama već od 1. septembra, ali to će svakako zavisiti od epidemiološke situacije – navodi on.
 
Prema preporukama koja su već dobila neka beogradska pozorišta, kapaciteti gledališta će biti smenjeni na jednu trećinu, odnosno između gledalaca će biti prazna po dva sedišta.
 
Maske će biti obavezne za sve, osim za glumce na sceni, a na ulazu će posetiocima biti merena telesna temperatura.
 
 
O detaljima i konkretnim predlozima javnost i nadležne institucije biće informisane nakon definisanja jasnih smernica i predloga.
 
Prvi sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” i profesionalnih pozorišta Vojvodine, potvrdio je značaj zajedničkog nastupa i definisanja problema, kolegijalnost i odavno uspostavljenu solidarnost pozorišnih umetnika.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: