Tesno banjsko groblje

Lokalne vesti - Petak 10.08.2012 - 10:40

Vranjska Banja ovih dana muku muči sa pomalo bizarnim problemom. Ovo turističko mesto ima velikih problema sa gradskim grobljem.

Banjsko groblje Banjsko groblje

Prema procenama stručnjaka, na mesnom groblju ostalo je još samo pet mesta za ukop pokojnika, pa se ovaj problem nameće kao neočekivano najhitniji za novu vlast.

- To je gorući problem koji niko do sada nije želeo da rešava. Problem je što je groblje malo, i nema na koju stranu da se širi - objašnjava sveže izabrani predsednik Vranjske Banje Predrag Milenković (SPS).

Da Banjčani nisu izuzetak od ostalih Srba pokazuju i glasine koje ovih dana kolaju Banjom. Videvši da su vlasti u cajtnotu, poneki od vlasnika okolnih njiva traže, priča se, i do desetak hiljada evra po kvadratnom metru njive koja, u neposrednom susedstvu groblja, i ne može da se koristi ni za šta drugo nego za neophodno širenje groblja.
 
Lokalna vlast je spas potražila u pregovorima sa Agencijom za privatizaciju, od koje se traži ustupanja ili prodaja dela Rasadnika, nekadašnje uspešne banjske poljoprivredne firme, čije se zemljište nalazi u neposrednoj blizini. No, i taj posao, prema rečima predsednika Milenkovića, za sada ide traljavo.

- Ostaje nam da zemlju za proširenje groblja, hitno, kupimo od privatnika. No, oni moraju da pokažu minimum dobre volje, i pristanu na cenu koju je odredio nezavisni procenitelj - kaže Milenković.

Nezvanično, banjska vlast sprema je da plati i daleko veću cenu od procenjenih 20 evra po kvadratu, ali seljaci neće ni da čuju, nego traže astronomske cene za svoje utrine.

Kraj spora se za sada ne vidi, a u "Upravi Banje", koja upravlja svim lokalnim komunalnim problemima, pa i sahranjivanjem, smatraju da će građani, kad se nađu u muci, sami da prošire groblje i svoje pokojne sahrane na prvoj obižnjoj slobodnoj parceli, pa će onda i pogađanje oko cene zemljišta, smatraju, ići lakše.

Banjski pak Romi, kojih u ovom mestu ima oko 3.000, ovu muku muče već odavno. Prema rečima aktiviste Zvezdana Ramića, Romsko groblje u ovom mestu je "prenaseljeno", pa su sami meštani dokupili plac u blizini i tako nakratko rešili problem.

- Sad je i to puno, i pregovara se o daljem širenju groblja. Ovako kako je, ljudima samo ostaje da vade jedne da bi sahranjivale druge na isto mesto - kaže potpuno ozbiljno, mada pomalo u šali Ramić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: