TIHI UBICA: Opasnost vreba i iza oblaka

Lokalne vesti - Petak 03.06.2016 - 13:26

Vranje je poslednjih dana jedan od gradova u Srbiji sa najvišim vrednostima UV zračenja. Dugotrajno izlaganje zračenju može biti veoma opasno, čak i tokom oblačnog vremena, kažu stručnjaci.

Opasnost raste sa vremenom izloženosti suncu; Foto: Thinkstock Opasnost raste sa vremenom izloženosti suncu; Foto: Thinkstock

Tokom ove sedmice, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, indeks UV zračenja u našem gradu je u proseku iznosio 8, što se smatra vrlo visokom vrednošću.

Maksimalna vrednost je dostizala i 9, a vrednosti preko 10 se smatraju ekstremno visokim i zahtevaju maksimalan oprez i obavezno preduzimanje mera zaštite.

Prema tabeli referentnih vrednosti, od 0 do 5 su indeksi niskog i umerenog zračenja, koji ne ostavljaju opasne posledice po organizam čoveka.

S obzirom na pojačano UV zračenje, potrebno je preduzeti preventivne mere, kako ne bi došlo do opasnih posledica, kaže za OK Radio specijalista dermatolog dr Srđan Tomić.

- Potrebno je višeslojno oblačenje, lakša ishrana sa obiljem voća i povrća i unošenje veće količine tečnosti, minimalno 1,5 litar dnevno.

Obavezne su i zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom od 30 pa naviše, a dobro bi bilo nabaviti i sunčane naočari sa zaštitnim filterom.

Ono što je najvažnije, treba izbegavati nepotrebno zadržavanje pod sunčevim zracima u periodu od 10 do 15 časova
– savetuje dr Tomić.

Treba imati u vidu da pojačano UV zračenje ima štetan uticaj čak i kada je vreme oblačno.

- Oblačno vreme je u stanju da zadrži 40 do 50 odsto zračenja, međutim ako se nalazimo na kamenom tlu, pesku, vodi, asfaltu ili betonu, moramo imati u vidu da ove površine odbijaju i umnožavaju snagu UV zraka.

To praktično znači da opasnost od zračenja po nezaštićenu kožu postoji i prilikom oblačnog vremena
– objašnjava dr Tomić.

UV zračenje je potencijalni „ubica iz zasede“, jer se opasnost ne javlja na „prvu loptu“, već raste sa vremenom izloženosti suncu.

- Nagomilavanje UV zračenje u ćelijama je tkzv. kumulativni proces, po sistemu „Ti idi, ja ću da te stignem“.

Kada se akumulira dovoljna količina UV zraka u telu, može da dođe do promena DNK lanaca, ćelija počinje da greši u svojim funkcijama i nastaju promene koje su jedan vid prekanceroze ili kanceroze.

Naše ćelije pamte, zato vodite računa
– poručuje dr Tomić.  
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: