Tokom vikenda obeležena 107. godišnjica Ristovačkog stradanja

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.05.2024 - 10:39

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicim i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 107. godišnjica Ristovačkog stradanja.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

U ime grada, skupu su prisustvovali član Gradskog veća Saša Stamenković i zamenik predsednika Skupštine grada Dragan Mihajlović.

Tom prilikom, Saša Stamenković podsetio je na istorijske činjenice o velikom stradanju u selu Ristovac.


- Ovde  je 1917. godine bugarski okupator izvršio pogrom nad nevinim stanovništvom, spalio celo selo i  ubio  53 muškarca.

Slobodarski srpski narod sa svojim slavnim ratnicima te godine, predvođen vojvodom Kostom Pećanacem, slavnim četovođom iz oslobodilačkih ratova u južnim srpskim krajevima i vojvodom Kostom Vojinovićem digao je  ustanak u Topličkom kraju, Tolički ustanak.


Tada se goloruki narod  digao protiv bugarskog okupatora i stvorio jedinu slobodnu teritoriju u tadašnjoj okupiranoj Evropi.

To je izazvalo veliki revolt Bugara. Kosta Pećanac je iz Topličkog kraja stigao dovde sa svojim vojnicima i došao  do našeg kraja.

Bugarske zločinačke čete su u znak odmazde, ovde, u selu Ristovac učinile veliki zulum.


Zbog toga se sa posebnim pijetetom sećamo nevinih žrtava i ističem da je veoma važno da  negujemo kulturu sećanja na našu slavnu istoriju
- rekao je Stamenković.

Prisutnima se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

- Ovde, u selu Ristovac, desio se nezapamćen zločin. U znak sećanja na veliko stradanje meštana ovog kraja, 1925. godine podignut je ovaj Spomenik, da bude svedok jednog strašnog zločina.

 

Važno je da ovakve događaje obeležavamo svake godine i da mlade generacije učimo da  čuvaju tradiciju - naglasila je Olivera Đorđević.

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine. SUBNOR - a, učenika osnovne škole u Ristovcu i meštana.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su učenici OŠ “Prvi maj” Vrtogoš, istureno odeljenje u Ristovacu i Nina Tasić, učenica Gimnazije “Bora Stanković”.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: