Na Kosovu i Metohiji se praznik Vesilice, odnosno Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, Sveti Vasilije Veliki i Nova godina, po straom kalendaru, posebno praznuju.
Ove praznike koji padaju 14. januara, prati poseban običaj, odnosno adet, kako se ovde kaže, priča Jasmina Savić, iz Prizrena.
- Nekada, kada smo bili deca, domaćini su kuvali vruću rakiju, a žene spremale posebnu pitu barenicu.
Delila se deci u ruke, koja su trčeći oko stogova sena hukala u šake, uz reči, “sever u leto, jug u zimu”.
Još pamtim ukus ove slatke pite, poseban doživljaj je bila i mala čašica vruće rakije za decu, kada posedamo oko male sofrice.
Mom pradedi Vasilju je bio imendan, a mene raduje, što su posle dugo vremena ponovo počela da se daju imena Vasilije, Vasilija, Vasilisa, čestitam im imendan, neka su živi i zdravi - počinje priču Jasmina.
Stogove sena, ali i pravu zimu odavno nemamo, ali od običaja ne odustajemo, dodaje ona.
- Moja majka Momirka, obavezno sprema barenicu, ovaj simbol današnjeg praznika i ovo je njen recept.
U 800 grama brašna se stavi kašičica soli i 4 kašike ulja. Popari se sa oko pola litra vruće vode.
Prohlađeno testo se razmesi i napravi oko 20 kravajčeta (jufkica). Svaka razvijena kora se premazuje uljem, a rukom u tepsiju ras't'ni (rastanji) gotova pita .
Kašikom se ubadanjem iseče i ispeče na umerenoj vatri. Iscepka se i pošećeri, pokropi mlekom i ponovo zapeče malo - otkriva ovaj starinski i jednostavan recept Jasmian Savić.
Ove godine, u Prizrenskoj porti Crkve Svetog Đorđa, uz vruću rakiju, Jasmina je izvukla paricu.
Kako kaže, spremila je barenicu, stavila tri novčića, a jedan je prilikom posluženja, pripao baš njoj.
S.T.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.