TRANSPARENTNOST: Vranje na 6. mestu

Lokalne vesti - Ponedeljak 07.11.2016 - 23:03

Po najnovijem sveobuhvatnom istraživanju „Transparentnosti Srbije“ za 2015. godinu, Vranje se nalazi na šestom mestu u Srbiji po transparentnosti rada lokalne samouprave.

Detalji sa predstavljanja istraživanja FOTO D. Ristić/OK Radio Detalji sa predstavljanja istraživanja FOTO D. Ristić/OK Radio

Po najnovijem sveobuhvatnom istraživanju „Transparentnosti Srbije“ za 2015. godinu, Vranje se nalazi na šestom mestu u Srbiji po transparentnosti rada lokalne samouprave.

Po tom istom istraživanju, Bujanovac je rangiran na 41. a Preševo na 142. mestu od 145 opština i gradova u Srbiji.

Prema rečima Zlatka Minića iz organizacije “Transparentnost Srbija”, ovo istraživanje je važno, zato što je transparentnost jedno od najmoćnijih antikorupcijskih mehanizama.

- Mi smo sačinili 87 indikatora transparentnosti koji pokazuju da li neke stvari postoje na sajtovima, da li postoje u praksi, u uslužnim centrima, da li su neki dokumenti dostupni, da li se neke procedure poštuju i slično.

Na osnovu toga dobili indekse na osnovu kojih smo rangirali 145 opština i gradova u Srbiji, a posebno ocenili još 23 gradske opštine
– kazao je Minić.
 
Zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji, predstavnici „Transparentnosti Srbije“ su uradili analize stanja i preporuke lokalnim samoupravama i tim povodom organizovali sastanak sa predstavnicima grada Vranja i opština Bujanovac i Preševo.

- Osvrnuli smo se na svih osam oblasti koje su bile predmet istraživanja i izneli neke predloge.

Želeli smo da čujemo i čuli smo da postoji politička volja da se stvari unaprede i da se neke od naših sugestija prihvate.

Zadovoljni smo jer smo čuli da će se i Vranje, koje je visoko rangirano, ali i Bujanovac i Preševo, truditi da mnoge stvari unaprede
– rekao je Zlatko Minić.

Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave Vranja, rekao je da je opšti zaključak sa sastanka taj da transparentnost u radu organa javne vlasti predstavlja tekovinu evropskog prava.

- Intencija i stav novog gradskog rukovodstva je da mi budemo transparentni i da se rad organa javne vlasti približi građanima.

Šesto mesto na ovoj listi je zaista nešto čime možemo da se pohvalimo, ali ne želimo da tu stanemo, jer je naš cilj osvajanje prvog mesta, koje trenutno drži Paraćin
– rekao je Aritonović.

On je naveo da gradonačelnik, predsednik gradske Skupštine i načelnik Gradske uprave imaju stalne nedeljne termine za neposredni kontakt sa građanima.

- Mogu da kažem da nijedan od naših sugrađana nije izašao nezadovoljan nakon razgovora sa nama.

Mi smo tu da vidimo u kom delu oni eventualno nisu moglu da ostvare neko svoje pravo iz delokruga naših nadležnosti
– kazao je Aritonović.

Prema njegovom rečima, transparentnost rada lokalne samouprave se takođe ostvaruje kroz televizijske prenose skupštinskih sednica, konferencije za medije nakon sednica Gradskog veća i publikovanje rada lokalnih organa putem gradskog sajta i štampanog mesečnika.

Ismail Pajaziti, načelnik Opštinske uprave Bujanovca je rekao da je sastanak sa predstavnicima „Transparentnosti Srbije“ bio jako koristan, iako je Bujanovac rangiran na, kako je rekao, dobrom 41. mestu.

- Mi smo imali jedan važan skup, koji će biti jako koristan za nas, budući da smo dobili smernice i preporuke od “Transparentnosti Srbije” kako da poboljšamo transparentnost u radu lokalne samouprave.

Naš cilj je poboljšanje ne samo pozicije na rang listi, već i poboljšanje usluga koje će činiti transparentnim rad svih organa lokalne samouprave, ali i javnih preduzeća i ustanova u Bujanovcu
– naglasio je Pajaziti.

Rangiranje Preševa na dnu liste po transparentnosti rada je jasan pokazatelj zašto ova opština ima novu lokalnu vlast, kazao je Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo.

- Kazna građana prethodnoj lokalnoj vlasti je usledila i zbog toga što ona nije bila transparentna.

142. mesto za nas nije nešto negativno, već nas motiviše i ja sam obećao da ćemo na sledećem okupljanju biti među prvih dvadeset.

Mi moramo još mnogo da radimo i da se trudimo, a već smo počeli.

Sa analizom i sugestijama koje smo dobili iz “Transparentnosti Srbije” biće nam lakše da nastavimo put koji smo zacrtali
– istakao je Arifi.

Predstavnici “Transparentnosti Srbije” su najavili i novi ciklus istraživanja i kontakata sa lokalnim samoupravama u Srbiji.

- Mi bismo želeli da to bude što pre, ali će to zavisiti prvenstveno od donatora, jer ovakvi projekti mnogo koštaju.

Mi smo prvi u regionu krenuli da radimo ovo i krenuli smo da obiđemo svih 168 gradova i opština i to je posao od nekih sedam – osam meseci prikupljanja podataka i kasnije analize.

Ukoliko dobijemo sredstva, ja se nadam da bismo već negde od Nove godine mogli da započnemo novi ciklus
– rekao je Zlatko Minić iz “Transparentnosti Srbije”.
 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: