Trećina porođaja u Vranju obavi se carskim rezom

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.04.2018 - 09:21

Vranje - Svetska organizacija za podizanje svesti o carskom rezu proglasila je april mesecom carskog reza, kako bi ukazala da ovakav način porođaja postoji da bi se sprečila “zloupotreba” ovog zahvata na majkama koje mogu da se porode prirodnim putem.

Odeljenje ginekologije vranjske bolnice. Foto: OK Radio Odeljenje ginekologije vranjske bolnice. Foto: OK Radio

Prema podacima porodilišta u Vranju, oko trećine svih porođaja na ovom odeljenju obavi se na ovaj način i ovakav trend je u poslednje vreme u porastu.

Takođe i srpski prosek porađaja carskim rezom kreće se oko 30 odsto.

Dragan Veličković, direktor  Zdravstvenog centra Vranje, kaže da se carski rez izvodi isključivo ako postoje indikacije da porođaj mora da se završi na taj način.

- U praksi se insistira na poštovanju indikacija i ne postoji mogućnost, kao što se priča da neko može da bira kako će se izvesti porođaj.

Jer kada objašnjavamo pacijentkinjama, kažemo da svaka operacija, pa i carski rez nosi određene rizike.

Akušer procenjuje da li je dete prekrupno, karlično okrenuto ili ako žena nosi blizance, onda se ide na carski rez
- pojašnjava Veličković.

On dodaje i da je u poslednje vreme u Vranju sve veći broj carskih rezova, odnosno porađaja koji se završavaju na ovaj način.

U svetu takođe postoji trend povećanja broja carskih rezova.

- Čim se žena prvi put porodi carskim rezom, ona neminovno mora i drugi i svaki sledeći  put da porođaj završi na ovaj način, što svakako utiče na statistiku ovakvih porođaja.

Dešava se da materica prsne na mestu gde je ožiljno tkivo, pa se onda pribegava preventivno da se žena opet porodi carskim rezom
- ukazuje Veličković.

Carski rez nije bezbolan porođaj, kako se nekad tumači, te Veličković preporučuje da bi trebalo da se teži favorizovanju prirodnog porađaja koji je najbolji, kako za majku, tako i za plod, u onim slučajevima gde je to moguće.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: