Tri milijarde dinara bespovratno za mali biznis

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.07.2019 - 14:37

Ministarstvo privrede obezbedilo je rekordne tri milijarde dinara kroz grantove za mali biznis u Srbiji, u sklopu programe podrške malim i srednjim preduzećima i početnicima u biznisu, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu i prvi naprednjak juga Srbije Dragan Stevanović.

Dragan Stevanović. Foto: S.Tasić/OK Radio Dragan Stevanović. Foto: S.Tasić/OK Radio

On je naglasio da je država gotovo duplirala obezbeđena bespovratna sredstva za 2019, umest umesto ranije planirane 1,7 milijarde, te da se dobar deo odnosi i na pomoć privrednicima na jugu države, navodi se na sajtu Ministarstva privrede.

- Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošli i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca - rekao je Stevanović.

Početkom godine, dodao je on, očekivalo se da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

- Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko i zato smo i sredstva gotovo duplirali - rekao je državni sekretar, uz napomenu da je za programe u 2019 godini apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj opredeljeno je 500 miliona dinara.

Stevanović je napomenuo da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara koji su već obezbeđeni i potrošeni.

Program za početnike u biznisu, kao i razvojni sa Fondom, već je zatvoren jer je potrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara
-  napomenuo je Stevanović.

Najviše novca otišlo je u prerađivačku i građevinsku industriju.

U prerađivačkoj najviše je ulagano u proizvodnju mašina i aparata,
hrane i pića, predmeta od gume i plastike, ali i za proizvodnju nameštaja.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Nenad
22.07.2019. , 17:11
Konobar moze li dva espresa
Emil
22.07.2019. , 20:04
Ti i biznis bugari i srbi albanci i srbi bugarin