Tri sajma u Vranju: Biljoberi i pčelari na jednom mestu

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.09.2022 - 08:58

Pozdravljajući skup u ime resornog ministarstva on je istakao da je na ovom sajmu prisutan od njegovog početka i da primećuje da je iz godine u godinu sajam bogatiji ne samo po broju posetilaca, već i u pogledu sadržaja i svega što prati sajamsku manifestaciju.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa SPOS- om, u prethodnom periodu trudilo se da pčelarima pomogne u smislu subvencija i podsticaja. 
 
Pčelarska porodica je najorganizovanija asocijacija u sektoru poljoprivrede i može poslužiti kao primer udruživanja i drugima. 
 
Pčelarstvo u Srbiji napreduje i drago mi je da je sve više mladih ljudi koji su nosioci  pčelarske proizvodnje i suguran sam da ima perspektivu - istakao je državni sekretar Velimir Stanojević. 
 
U ime rukovodstva grada obratio se gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. 
 
- Od pre tri godine sajmu pčelarstva pridodali smo i Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, a od ove godine i Prvi sajam ženskog inovacionog preduzetništva. 
 
Ovakav koncept jedne sajamske manifestacije nije slučajan. Znamo da je pčelarstvo specifična grana, jer osim interesa i mogućnosti da zaradi, čovek pre svega pokazuje veliku ljubav prema pčelama i pčelarstvu. 
 
Sve to neodvojivo je od ljubavi prema prirodi, jer da bi smo imali kvalitetan med i pčelinje proizvode moramo imati zdravu i nezagađenu prirodnu sredinu, kao glavni resurs za sve pčelinje proizvode. 
 
Gajenje i prikupljanje lekovitog i začinskog bilja, kao i ukrasnog bilja takođe je nemoguće bez ljubavi prema prirodi. 
 
Grad Vranje i gradsko rukovodstvo uvek će biti tu da podrže organizaciju sajamskih manifestacija ovakvog tipa koje, osim prodajnog, imaju i edukativni karakter, jer sadrže niz korisnih predavanja i tribina. 
 
Podržaćemo, takođe, i svaku inicijativu koja će značiti unapređenje ne samo pčelastva i proizvdnje začinskog i lekovitog bilja, već i svih ostalih grana poljoprivrede. 
 
To smo radili i do sada kroz brojne subvencije za registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i kroz korišćenje sredstava iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede. 
 
I tu nećemo stati, nastavićemo da pratimo inovacije u ovoj oblasti, pružamo podšku proizvođačima na sve moguće načine i trudimo se da budemo spona pre svega sa resornim ministarstvom i njegovim institucijama, kako bi oni mogli da koriste sve pogodnosti koje država nudi - rekao je gradonačelnik Milenković. 
 
Prisutnima su se obratili i Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, dr Rodoljub Živadinović, predsesdnik SPOS –a i Snežana Nedeljković, koordinatorka projekta ,,Preduzetništvo – način života’’. 
 
Tokom dana biće održane brojne edukacije i predavanja, a vrata sajma otvorena su do 19 sati. Inače, organizatori sajma su Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje, uz podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Društvom pčelara ,,Matica“ iz Vranja, Udruženjem za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, Biljnom apotekom dr Nikolić i Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga.
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: