Tričković odao poštu škotskim heroinama

Lokalne vesti - Sreda 15.09.2021 - 14:26

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković prisustvovao je danas ceremoniji odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja kod Spomen-česme ,,Crkvenac" u Mladenovcu.

Sanitarna misija škotskih žena na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnici savezničkih sanitetskih misija tokom Prvog svetskog rata stali su na stranu srpske vojske i naroda.

Za vreme invazije, povlačenja i tokom kasnijih ratnih operacija na teritoriji Srbije lekari i sestre u sastavu sanitetskih misija, pre svega članice škotskih ženskih bolnica, delovali su disciplinovano i efikasno.


Od samog početka invazije britanske bolnice u Mladenovcu, Lazarevcu i Valjevu našle su se skoro na liniji fronta i u teškim uslovima nastavile su da primaju ranjenike čiji je broj iz dana u dan bio sve veći.

U toku samo desetak dana primile su i lečile oko deset hiljada ranjenika.


Spomen česma podignuta je septembra 1915. godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i hrabrim Škotlanđankama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu.

Od tada svake godine im se odaje počast, podsećajući nove naraštaje na njihovu hrabrost, odvažnost i požrtvovanost. Venac na Spomen - česmu ,,Crkvenac" u ime grada Vranja položio je predsednik Skupštine dr Dejan Tričković.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: