U pripremi nove mere za podsticaj vakcinacije: Lutrija, vaučeri, dodatni ispitni rok...

Lokalne vesti - Sreda 21.07.2021 - 11:42

Država priprema paket mera kako bi podstakla veću vakcinaciju, a kako saznaje “Blic”, Vlada i Krizni štab žele, pre svega, da stimulišu cepljenje mladih od 18 do 30 godina.

Cilj je 75 odsto imunizovanih FOTO: OK Radio Cilj je 75 odsto imunizovanih FOTO: OK Radio
U tom cilju, razmišlja se da od 1. avgusta bude uvedena nagradna igra, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučeri za kupovinu i putovanja, ali i dopunski ispitni rok za vakcinisane…
 
Broj novozaraženih u Srbiji, nažalost, raste zbog čega epidemiolozi najavljuju da ćemo već za nekoliko nedelja imati četvorocifren broj obolelih na dnevnom nivou što će biti dokaz da smo definitivno ušli u četvrti talas korone.
 
Posebnu pretnju tokom novog talasa predstavlja će činjenica da će dominantniji biti delta soj koji je više od 50 puta zarazniji od prethodnih sojeva. 
 
Na udaru tog novog soja biće najviše nevakcinisani, a to u Srbiji znači mladi od 18 do 30 godina pošto je u ovoj starosnoj kategoriji stanovništva cepljeno svega 17,5 odsto ljudi. 
 
Takođe, mladi se najviše kreću pa su samim tim najizloženiji riziku od infekcije.
 
 
Odluka o merama do 1. avgusta
 
Krizni štab i Vlada sačinili su nekoliko predloga koji bi trebalo da stimulišu vakcinaciju i odluku o tome kako će i na koji način podstaći cepljenje doneće do 1. avgusta.
 
- U opticaju je nekoliko podsticajnih mera: nagradna igra ili lutrija, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučeri za kupovinu i putovanja, ski pas za zimovanje, dopunski ispitni rok – kaže izvor “Blica”.
 
Takođe, očekuje se i odluka da li će biti stimulisani svi građani koji su se cepili od početka vakcinacije ili samo oni koji se vakcinišu nakon 1. avgusta.
 
Podsećanja radi, Vlada je već nagradila sa po 3.000 dinara oko 2,5 miliona građana koji su se vakcinisali.
 
U Srbiji je do sada vakcinisano skoro 49 odsto ljudi starijih od 16 godina, a cilj nadležnih je da se stigne do 75 procenata imunizovanih.
OK Radio, Blic

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: