U slavu ŽENA: PIANO SUMMER 2019 posvećen Klari Šuman

Lokalne vesti - Petak 02.08.2019 - 11:16

Ovogodišnji, šesti po redu, Piano Summer u Vranju biće održan od 3. do 8. avgusta, pod intrigantnim motom “Pijanistkinja sa novčanice”.

Zoran Imširović: Lepo je biti Vranjanac, makar na sedam dana FOTO: D. Ristić/OK Radio Zoran Imširović: Lepo je biti Vranjanac, makar na sedam dana FOTO: D. Ristić/OK Radio
Pijanistkinja sa novčanice od 100 nemačkih maraka koje se svi sećamo je Klara Šuman, pijanistkinja, pedagog i kompozitorka i supruga Roberta Šumana, jedna od prvih žena koja je imala karijeru velikog muzičkog virtuoza.
 
To je i povod za širu društvenu diskusiju o položaju i ulozi žena u društvu, o njihovoj ravnopravnosti, kaže Zoran Imširović, osnivač i umetnički direktor festivala.
 
- Diskusije o toj temi se i dalje vode i to je jako dobra stvar, a tema ovogodišnjeg festivala „Piano Summer“ je naš mali doprinos u godini u kojoj slavimo 200 godina od rođenja Klare Šuman.
 
Klara je pravi primer koji oslikava koliko su žene bitan deo društva jer ona nije bila u senci svog muža; naprotiv, ostvarila impresivnu karijeru i pored toga što je bila majka sedmoro dece i stub porodice  – rekao je on. 
 
Imširović je naglasio da je veoma srećan što je ponovo u našem gradu i da je jako lepo biti Vranjanac, makar na sedam dana.
 
- Taj osećaj dele i naši umetnici koji veoma rado dolaze i govore o ovom neobičnom festivalu i neobično prijatnom gradu.
 
Vranje je zaista poseban grad koji ima veliki afinitet i ljubav prema muzici, Vranje zna da prepozna, da ceni i voli i veliko je uživanje svirati pred takvom publikom – rekao je Imširović.
 
Festival će biti otvoren u subotu, 3. avgusta, koncertom velike dame pijanizma, Gulsin Onaj iz Turske, jedne od dama koje će nastupiti na ovogodišnjem „Piano Summeru“.
 
Druge večeri neće nastupiti najavljeni Luiz Gustavo Karvaljo koji je morao da otkaže zbog povrede, ali će umesto njega svirati profedor Majkl Lesli.
 
Koncert će održati i pijanistkinje Nino Gurevič i Ani Takidze iz Gruzije, Dragana Teparić iz Beograda, a festival će zatvoriti Zoran Imširović.
 
On se zahvalio gradu Vranju na podršci, posebno gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću i većnici Zorici Jović, zatim 4. brigadi na ustupljenoj sali Doma Vojske, kao i Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ i svima onima koji podržavaju festival.
 
Poseban ugođaj za publiku predstavljaće mogućnost da u interpretacijama umetnika uživaju slušajući izvođenja na veoma vrednom klaviru marke "Štajngreber", instrumentu nadaleko poznatom po zvuku koji je plemenitošću oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.
 
To je omogućeno zahvaljujući kompaniji „British America Tobacco“, tradicionalnom partneru festivala. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: