U Srbiji do sada 1.175 prijavljenih neželjenih reakcija na vakcinu, većina su OČEKIVANE

Lokalne vesti - Sreda 03.11.2021 - 11:31

U Srbiji je od početka vakcinacije protiv korona virusa prijavljeno 1.175 neželjenih reakcija, od kojih je većina bila očekivana, rekla je danas Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska mesta Srbije (ALIMS).

FOTO: ZC Vranje FOTO: ZC Vranje
- Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na šest-sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kome bismo pratili tu statistiku - rekla je Mirković za Radio-televiziju Srbije i dodala da je do sada dato oko sedam miliona doza vakcine.
 
Prema njenim rečima, najčešće prijavljene neželjene reakcije u one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene vakcine, kao što su bol, crvenilo i otok, a zatim takodje očekivana malaksalost, povišena temperatura i glavobolja.
 
- Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije. 
 
Kada kažemo terapije, mislimo na analgetike i antipiretike, lekove koje inače imamo u kući i možemo ih primeniti za spuštanje povišene temperature ili kod bola u mišićima, ili malaksalosti - kazala je Mirković.
 
Ona je, na osnovu prijava koje su do sada imaju što se tiče Srbije, isključila mogućnost da je sama vakcinacija povezana sa nekim smrtnim ishodom.
 
- Mi kada govorimo o neželjenim reakcijama, nama je najvažnije da znamo šta se dešava u Srbiji, ali bez podataka šta se dešava i u drugim zemljama, ukupnu bezbednost primenjenih vakcina ne možemo jednostavno posmatrati - naglasila je Mirković.
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: