U Vranju javni radovi umesto socijalne pomoći

Lokalne vesti - Petak 06.06.2014 - 10:49

Svi radno sposobni korisnici nekog od vidova socijalne pomoći u Vranju moći će svoja prava da ostvare isključivo kroz radno angažovanje na javnim radovima.

Detalj javnih radova Detalj javnih radova

Ovakva naredba došla je sa poslednje održane sednice Gradskog štaba za vanredne situacije i trenuntno se vrši priprema spiska radno sposobnih lica u Centru za socijalni rad.

Ovakva angažovanja lica nisu nikakva novina u radu lokalne samouprave, budući da su u periodu od 2008. do 2012. godine radno sposobni korisnici socijalne pomoći upućivani na poslove koje sprovodi gradsko komunalno preduzeće„ Komrad“.

Branimir Stojančić, većnik za socijalna pitanja, kaže da po poslednjim podacima  Centra za socijalni rad u Vranju postoji nešto više od 300 radno sposobnih  lica koji primaju socijalnu pomoć.

- Cena zarade na ovakvom vidu angažovanja određuje se na osnovu radnog sata koji je priznat od strane Republike  i iznosi oko 7.000 dinara.

Ipak grad je izašao sa fiksnom cenom od 10.250 dinara za mesečno angažovanje lica, a isplata se vrši na osnovu odrađene satnice – rekao je Stojančić za OK radio.

Radno angažovanje na javnim radovima ogledaće se u čišćenju rečnih korita, otklanjanjanju uslova pogodnih za požare na pojedinim mestima, otklanjanje određenih divljih deponija kao i svega onoga što Gradski štab za vanredne situacije odobri.

Stojančić navodi da grad za socijalnu politiku izdvaja oko 40 miliona dinara iz budžeta, a na korisnike za razne vidove socijalne pomoći ide 25 miliona dinara.

- Iako kroz Centar za socijalni rad prođe blizu 6.000 Vranjanaca, za oko 3.000 njih može reći da su aktivni korisnici socijalne pomoći.

Sam Centar obradi negde oko 2.500 zahteva vezano za novčana davanja koja idu iz Republike, a govoreći o dodeljivanju novčane pomoći koju odobrava gradska komisija imamo oko 2.000 zahteva – kazao je on.

Po visini davanja za socijalne dohodke koji se izdvajaju iz budžeta grada, Vranje se, gledano na nivou države, nalazi u samom vrhu, a nijedan grad ne može da mu parira glede broja socijalnih usluga koje pruža.

Inače, korisnici socijalnih usluga mogu da računaju na četiri vrste novčane pomoći.

Postoji jednokratna novčana pomoć koju dodeljuje gradska komisija, novčana pomoć kroz neki vid radnog angažovanja,  zatim trenutna pomoć u iznosu do 5.000 dinara koju odobrava stručni tim Centra za socijalni rad koji takođe dodeljuju novčana socijalna davanja iz budžeta Republike.

 

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: