U Vranju predavanje Dejana Stojkovića o CRNIM RUPAMA

Lokalne vesti - Utorak 18.06.2024 - 10:27

„Crne Rupe u Vasioni i Laboratoriji“, naziv je predavanja koje će u sredu, 19. juna, od 19 časova u velikoj sali Skupštine grada održati Vranjanac prof. dr Dejan Stojković, redovni profesor na Državnom Fakultetu Nju Jorka (State University of New York).

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

- Crne rupe su sigurno najinteresantniji i najintrigantniji objekti u našem univerzumu.

Njihovo postojanje je predviđeno Ajnštajnovim jednačinama još pre više od stotinu godina, ali je zbog njihovih neobičnih osobina naučnicima bilo potrebno više od pedeset godina da prhvate da takvi objekti mogu zaista da postoje.


Pošto čak ni svetlost ne može da napusti horizont događaja koji se nalazi oko crne rupe, njih je nemoguće videti direktno, ali se mogu opaziti interesantne pojave koje se javljaju isključivo u njihovoj okolini.

U poslednjih nekoliko decenija naučili smo puno toga o crnim rupama, ali one nastavljaju da nas fasciniraju i iznenađuju.

U okviru nekih teoretskih modela, moguće je čak i napraviti mini crne rupe u moćnim akceleratorima čestica koji su trenutno u pogonu
-  apstrakt je predavanja.

Dr Dejan Stojković se u svetu nauke proslavio kao autor metode koja se u CERNU koristi za istraživanje crnih rupa.

Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije.


On već dugi niz godina živi i radi u SAD, ali kad god je u svojoj zemlji iskoristi priliku da održi nekoliko predavanja o temama kojima se bavi, a koje su zanimljive ne samo naučnicima, već i široj javnosti.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: