Ukida se LOKALNI NAMET za građane i socio-udruženja, republička taksa ostaje

Lokalne vesti - Utorak 10.12.2019 - 11:27

Gradsko veće Vranja donelo je izmene odluke o lokalnim administrativnim taksama kojima se ovog nameta oslobađaju fizička lica i socio-humanitarna udruženja.

Radi se o naknadama koje naplaćuje Matična služba FOTO: OK Radio Radi se o naknadama koje naplaćuje Matična služba FOTO: OK Radio
To praktično znači da se građani oslobađaju plaćanja naknada za dokumente koje izdaje Matična služba Gradske uprave kao što su, na primer, izvodi iz matične knjige rođenih, umrlih i venčanih i uverenja o državljanstvu.
 
Lokalnu administrativnu taksu neće plaćati Crveni krst i organizacije registrovane za obavljanje delatnosti društvene zaštite dece, omladine i socijalne zaštite, kao i lica sa invaliditetom.
 
Kako odmiče proces digitalizacije lokalnih samouprava, troškovi usluga će biti sve manji i manji, tako da će se ukidati i drugi nameti, kaže gradski većnik za finansije, Bojan Kostić.
 
- Umrežavanjem državnih organa sve ide jednostavnije, tako da, na primer, policija ili sud može da od Grada dobija određene podatke besplatno i da pruži uslugu građanima koju ne moraju da plate.
 
Mi moramo da pratimo te trendove jer digitalizacija, ne samo da smanjuje troškove, već i korupciju – kaže Kostić. 
 
Za građane ipak i dalje ostaje plaćanje republičke takse u iznosu od 500 dinara i zahteva koji staje 265 dinara.
 
Gradsko veće dalo je i zeleno svetlo za umanjenje naknade za korišćenje javnih površina za priređivanje zabavnih sadržaja jer je taj namet bio ekonomski teško održiv za priređivače.
 
Radi se, mahom, o sadržajima poput cirkusa i luna-parka koji se najčešće organizuju na Sportskom centru i koji su do sada morali da plaćaju čak između 400 i 500 evra ovog nameta dnevno, kažu nadležni.
 
Doneta je i odluka o izmenama lokalnih komunalnih taksi čija visina je usklađena sa prosečnom zaradom na teritoriji Republike Srbije, što je zakonska obaveza lokalne samouprave.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: