Ukida se ZAKLJUČIVANJE OCENA na polugodištu?

Lokalne vesti - Sreda 08.12.2021 - 11:28

Zbog Aktuelne epidemiološka situacija, po svemu sudeći, školska godina će biti ranije završena ali ostaje dilema na koji način zaključiti ocene u e-dnevniku.

Pandemija pokrenula ovo pitanje FOTO: Free Images Pandemija pokrenula ovo pitanje FOTO: Free Images
U većini evropskih zemalja zaključivanja ocena na polugodištu u školama nema, a to je ukinula i susedna Hrvatska
 
Sada je inicijativa za to pokrenuta i u Srbiji.
 
Naime, Forum beogradskih gimnazija je uputio zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta
 
Kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, ovo bi se odnosilo na srednje škole, ali ne isključuje se mogućnost da, ukoliko neko tako proceni, time budu obuhvaćeni i osnovci.
 
Kako ističe, pandemija je pokrenula ovo pitanje jer se prošle godine na polugodištu, kao što će biti i ove, samo jurilo za ocenama, a zapostavljalo se ono što je zaista važno - znanje.
 
- Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova, i ta neizvesnost nužno je nametala i konstantnu jurnjavu za ocenama
 
Sve se svelo na ispunjavanje birokratskih formi - ukazuje Markov.
 
Kako objašnjava sagovornik, iskustvo pokazuje, a posebno otkako postoje e-dnevnici, da je potpuno nesuvislo zaključivati ocene, jer roditelji svakako mogu da svakog dana vide ocene. 
 
- To je, verujte, stres i za decu i za nastavnike. Nakon ovog predloga trebalo bi da se otvori društvena rasprava, da se svi izjasne da li su za to. 
 
Posle toga to ide u Vladu Srbije, koja nakon usvajanje predlog šalje u Skupštinu - kaže on.
 
Prethodno je Vlada već tražila smanjenje broja ocena, tačnije da učenici na polugodištu moraju da imaju tri, a ne četiri ocene, kao što je trenutno. 
 
Forum beogradskih gimnazija je, međutim, tražio dopunu
 
- Mi smo tražili da broj ocena bude proporcionalan broju predmeta; ako u srednjoj školi đak ima dva puta nedeljno čas iz određenog predmeta, trebalo bi da ima dve ocene, ako ima nedeljno tri predmeta, onda tri ocene, ako pak četiri puta pohađa taj predmet, onda da ima četiri ocene
 
Videćemo šta će sa tim biti - ističe Markov.
OK Radio, 24sedam

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: