Uključivanje DECE MIGRANATA u obrazovanje BLAGOTVORNO

Lokalne vesti - Utorak 25.02.2020 - 11:14

Migrantske porodice sa školskom decom su od početka ove školske godine u Vranju i u nekoliko centara na severu Srbije.

Deca izbeglice uglavnom osnovnoškolskog uzrasta FOTO: OK Radio Deca izbeglice uglavnom osnovnoškolskog uzrasta FOTO: OK Radio
Od septembra 2017. godine, od kada je migrantima dostupno obrazovanje u Srbiji, to pravo je do sada na kraće ili duže vreme iskoristilo više od 1.000 dece, izjavio je u Nišu Goran Ćirić iz Komesarijata Srbije za izbeglice.
 
Po njegovim rečima, ove godine nastavu je počelo da pohađa 160 dece, a sada ih je u školama 130, uglavnom osnovaca.
 
- Nastavnici su imali blage primedbe na to da ih đaci migranti malo usporavaju u sprovođenju nastavnog programa pošto deci migrantima treba da se posveti posebna pažnja, međutim to vremenom bude prevaziđeno, jer deca brzo uče jezik i prilagođavaju se - izjavio je Ćirić.
 
Kako je kazao, porodice sa školskom decom su od početka ove školske godine u Vranju i u nekoliko centara na severu Srbije, radi uštede na troškovima prevoza.
 
- Zajedno s Ministarstvom prosvete preduzeli smo neke mere, učenici migranti nisu u velikom broju u jednom odeljenju, već ih je po dvoje, troje, tako da ne ometaju nastavu - rekao je Ćirić.
 
Sonja Hajdari (21) iz Avganistana rekla je da se ljudi u Srbiji dobro ponašaju prema migrantima, ali da problem sa školovanjem postoji.
 
- Ovde u Srbiji sam već četiri godine i ne mogu da nastavim školovanje, a volela bih da završim srednju školu i studiram medicinu
 
Kada budem otišla u neku drugu zemlju, moraću da krenem sve ispočetka, a za ovo vreme provedeno ovde, mogla sam već pola školovanja da završim. 
 
Sada samo sedim u kampu po ceo dan i gubim vreme - rekla je Hajdari.
 
Izvršna direktorka organizacije Indigo, Tamara Simonović, rekla je novinarima da deca-izbeglice u Srbiji imaju pristup obrazovanju, čega nema u svim zemljama.
 
- Uključivanje dece izbeglica u obrazovanje je veoma blagotvorno jer se na taj način u njihove živote vraća osećaj rutine i normalnosti, i imaju priliku da se druže sa vršnjacima - kazala je Simonović.
 
Dodala je da je školovanje s decom-izbeglicama korisno i za decu u Srbiji, jer imaju priliku da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja. Uz to, škole su za to dobile donacije u opremi, a prosvetni radnici obuku.
OK Radio, Beta

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: